2017 рік

Дискусійний майданчик для активної молоді Березані

Завдячуючи фінансовій підтримці програми Активні громадяни Британської ради в Україні, активна молодь Березані має змогу розвиватися та реалізувати себе в постійно діючому молодіжному просторі.

Проект реалізовувався протягом червня-листопада 2017 року, на основі якого звичайнісіньке приміщення стало:

– майданчиком для проведення систематичних фахових тренінгів з громадської активності;

– виставковим центром для робіт творчої молоді;

– місцем обміну досвідом з молодими людьми, в тому числі для міжнародних молодіжних обмінів (в планах організації є співпраця з міжнародними молодіжними організаціями);

– місцем зустрічі з відомими людьми, які змінили та змінюють життя українців.

 Учасники Молодіжного банку ініціатив щотижня збираються в ньому, діляться думками, обговорюють свої ідеї, надають свої пропозиції щодо нових соціально-значимих проектів для втілення їх в життя. Через дискусії та обговорення, розробляють плани роботи щодо подальшого їх втілення.

Приємно, що просліджується тенденція збільшення кількості молодих активних людей, які долучаються до активностей.

ДУЖЕ вдячні Британській раді в Україні, ГС «Молодіжній Національній Раді України», Березанській міській раді та всім партнерам, які допомогли у створенні та реалізації даного проекту.

Дискусійний простір продовжує своє існування, де молодь міста, отримавши позитивний досвід, використає його в майбутньому для розвитку громади та позитивних змін як у місті так і країні вцілому.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Національний рейтинг благодійників 2017

 Вже 3-ій рік поспіль Фонд громади Березані бере участь в Національному рейтингу благодійників, який проводить Український форум благодійників.

Цьогоріч, Великою приємністю для Фонду стала перемога у номінації «Витрати у сфері мистецтва та культури» категорії до 1 млн. грн. за підсумками 2016 року.

В Україні існує близько 17 тисяч благодійних організацій, і тільки 89 з них цього року взяли участь у Національному рейтингу благодійників, відкривши свої звіти, у тому числі податкові, цим підтвердивши свою надійність, підзвітність та прозорість.

Це єдиний в Україні рейтинг благодійних організацій, який складається на основі конкретних цифр – даних податкових звітів,  партнером якого є компанія Ernst & Young в Україні.

На основі Національного рейтингу благодійників, що публікують свої податкові звіти створена інтерактивна карта благодійних фондів та організацій, які дбають про підзвітність. Фонд громади Березані серед них!

http://ufb.org.ua/rating/blago-map

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Нові враження учасників Молодіжного банку ініціатив «NEW WAY»

   30 серпня, кінець літа, кінець літніх канікул… це не тільки передчуття радості зустрічі з однокласниками у школі.

Цього дня майбутні лідери Березані зустрілися з Анатолієм Васильовичем Гайдамакою .

Зустріч з видатним майстром відбулась у Меморіальному комплексі «Національний музей історії України у Другій світовій війні», де Анатолій Васильович з 1995 року працює головним художником. Екскурсія залами допомогла молоді  зрозуміти витоки трагедій, які несуть війни, показати шляхи їх відвернення, розкрити історичну правду про жертовність і подвиг українського народу. Завдячуючи таланту художників – дизайнерів, під його керівництвом, відвідувачі отримують неймовірні враження та хвилюючі переживання, нагадуючи про обов’язок пам’ятати, зобов’язуючи ніколи не забувати. Під час екскурсії Анатолій Васильович захоплююче розповідав про власні дизайнерські задуми, які втілились в експозиціях музею і пояснюють історію, щоб мати пам’ять і відповідальність за наше сьогодення й майбутнє. Пан Анатолій підкорив відвертістю. Митець охоче відповідав на питання молоді та розповідав про дитинство, юність, перше кохання… життєвий і творчий шлях. На завершення зустрічі всі учасники отримали автографи від видатного співвітчизника.

Дуже вдячні партнерам Фонду УМАКО “Сузір’я” (Голові правління Петрову Олегу Володимировичу), за організацію зустрічі та неймовірні враження.

 Далі подорож продовжилась на Співочому полі де молодь мала змогу відвідати унікальну різнобарвну та особливу квіткову мапу України. Карпатські гори з виноградниками, степові візерунки Таврії, багатовекторна Галичина і унікальна Наддніпрянщина. Все це поєднано в Україні – країні можливостей, добрих і працьовитих людей.

 Як завжди гостинно нас зустріли наші партнери – ГО «Африканська рада в Україні». Ми поспілкувалися з представником громадської організації про життя африканців і афро-українців у нашій країні, особливостях встановлення міжкультурного діалогу. Про основні напрямки роботи організації, – розповідали Президент «Африканської ради в Україні» Ісса Садіо Діалло (Гвінея), Генеральний директор парфумерної компанії «Harmonie & Expressions» Бруно Коси Ахоссей (Республіка То́го). Хвилюючі розповіді про дитинство в Африці, батьків, перше кохання, навчання в Україні, становлення бізнесу… Через щирий зворушливий діалог ми більше дізналися один про одного, знаходячи взаєморозуміння. Прийшли до висновку: не важливо якого кольору очі чи шкіра, важливо, що у людини в голові та серці і які дії вона робить на благо людей.

Цікавим виявилось знайомство Іннесою Блозовською, президентом БФ “ЕКСТЕ ФОНД”, жінкою, яка входить в рейтинг ТоР 100 успішних жінок України. Маємо надію що, пані Іннеса стане надійним партнером нашої організації і нас очікує багато спільних проектів.

Це був яскравий, насичений подіями день. Ми впевнені, що спілкувань та вражень нам вистачить на дуже багато часу. Чекаємо на нові спільні поїздки учасників МБІ і нові зустрічі.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

British Council Ukraine для молоді Березані

 

Влітку 2017 року “Британська рада в Україні”реалізуючи програму «Активні громадяни», у партнерстві із ГС “Національна молодіжна рада України”, підтримала роботу БО «Фонду громади Березані», через надання гранту для створення постійно діючого молодіжного простору (дискусійного майданчика; виставкового центру; місця проведення тренінгових навчань; зустрічей з відомими людьми, які змінили та змінюють життя українців).

 Молоді люди, починаючи з вересня, зможуть зустрітись у молодіжному і зручному для їх сприйняття просторі, отримають систематичні знання з громадської активності, зможуть реалізувати щонайменше 4 соціально-значимі власні ідеї до кінця 2017 року. Зустрічі з відомими людьми змінять свідомість юних березанців, їх друзів, а значить разом вони спільно змінять майбутнє нашого міста. Постійно-діюча виставка творчих робіт молоді спрятиме популяризації мистецтва і спонукатиме інших молодих митців до представлення своїх робіт на загал і росту рівня майстерності. Щороку 24 молоді особи зможуть виставляти свої творчі роботи, щотижня молодь зможе збиратись у дискусійному просторі та обговорювати свої ідеї та реалізувати 6-7 соціально-значимих проектів на рік.

В рамках проекту у 2017 році молодь зможе безкоштовно відвідати тренінгові навчання:

  1. Розробка інструментарію опитування для визначення місцевих проблем молоді.
  2. Пошук ресурсів. Локальний фандрейзинг (залучення коштів). Робота з донорами.
  3. Внутрішні комунікації, мотивації, залучення молоді до вирішення соціально-значимих проблем. Розробка комунікаційних повідомлень.
  4. Робота над грантовими заявками. Грантові програми.
  5. Тренінг по відстоюванню власних прав та механізми співпраці з владою.
  6. Презентації та захист власних проектів.
  7. Як побудувати власний бюджет.

Маємо ВЕЛИКУ НАДІЮ, що молодь міста, отримавши позитивний досвід, використає його в майбутньому для розвитку громади Березані, України, Світу.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Опитування потреб громади

«Фонд громади Березані» спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) за підтримки ІСАР «Єднання» вже третій рік поспіль проводить опитування мешканців міста Березань щодо нагальних потреб громади.

Проведення дослідження – серйозна, кропітка і нелегка справа. Проте дуже потрібна, щоб чітко розуміти стан справ у своїй громаді, на його основі розробляти стратегію роботи, мати базу для вибудовування діалогу з бізнесом та владою, почути , чого хоче громада, й що ми разом можемо змінити у нашому Домі. Для того, щоб отримати достовірну інформацію з цих питань, ми звертаємось до різних людей.

Запрошуємо всіх жителів міста долучитися до опитування.

Анкета з визначення потреб місцевої громади знаходиться тут:

ПОТРЕБИ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ 2017 Анкета

Заповняйте та надсилайте на адресу Фонду: fond_berezan@ukr.net

Результати дослідження з визначення потреб громади за 2015-2016 рр. можна знайти тут:

Результати опитування 2016

ПОТРЕБИ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ 2015

____________________________________________________________________________________________________

Стартова поїздка Молодіжного банку ініціатив «NEW WAY»

 

21 червня наші учасники Молодіжного банку ініціатив «NEW WAY» мали велику приємність завітати в гості до майстерні видатного скульптора та заслуженого художника України Миколи Білика.

Микола Ілліч є визнаним метром українського мистецтва, доцентом Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука, автором знакових композицій як України так і світу. Його персональні виставки проводилися у Києві, Мюнхені (Німеччина), Чикаго (США), Вашинґтоні (США). Його твори представлені в колекціях Міністерства культури і мистецтв України, в музеях України,а також у Німеччині, Канаді, США, Бельгії, Нідерландах, Франції.

 

Зустріч відбулася в дуже теплій атмосфері. Діти із захопленням слухали та ставили питання пану Миколі.


Дуже раді, що до нашої зустрічі долучилися Оксана Руда (директор програм «Школи фондів громад» ІСАР «Єднання»), Поліна Нюхіна (в.о. директора Українського форуму благодійників), Ганна Носак (координатор програми Молодіжного банку ініціатив в Україні).

Хочемо подякувати Миколі Іллічу за те, що приділив нам час та поділився з нами своїм «світом мистецтва».

 

Дуже хочемо подякувати Американській раді з міжнародної освіти за те, що дали нам можливість побувати в офісі Американської ради та детально ознайомитись з програмами академічних обмінів Державного Департаменту США для українців.

 

Також під час поїздки учасники МБІ «NEW WAY» наочно побачили визначні роботи Миколи Білика в Києві, відвідали Національний музей художників України та мали можливість насолодитися прекрасною виставкою.

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Публічний збір готівкових пожертв: як протидіяти шахрайству

20 червня у Березані відбувся «круглий стіл» на тему «Публічний збір готівкових пожертв і боротьба з шахрайством» за участю працівників відділів поліції  м. Березань, Переяслав-Хмельницького та Баришівського районів Головного управління Національної поліції Київської області. Організатором проведення заходу став Український форум благодійників (в.о. директора Поліна Нюхіна) при сприянні благодійної організації «Фонд громади Березані» та Березанської міської ради .

На зустріч був запрошений практик-адвокат, голова Адвокатського об’єднання «Адвокатський центр», директор інформаційного агентства «Єдина служба правової допомоги» Денис Осмоловський, котрий провів для поліцейських тренінг щодо запобігання шахрайству під час публічного збору готівкових пожертв. Пан Денис навів цілий ряд прикладів шахрайських схем, що можуть виникати під час збору благодійних пожертв, а також зупинився на тому, як мають діяти в таких ситуаціях правоохоронці.

Зацікавила і була дуже корисною для присутніх розповідь голови правління БО «Фонд громади Березані» Алли Новікової про методику збору благодійних коштів очолюваною нею організацією, котра, за словами Дениса Осмоловського, є тією ідеальною формою, про яку потрібно знати, щоб запобігти злочинам у сфері благодійності.

Під час тренінгу учасники жваво дискутували щодо механізмів впливу на шахраїв: карного чи превентивного (запобіжного). У підсумку представники поліції висловили думку, що профілактичні заходи, зокрема, роз’яснювальна робота серед населення, ретельна перевірка підстав публічного збору благодійних пожертв та реального існування отримувачів пожертв допоможуть запобігти фактам шахрайства та принесуть більше користі, ніж відкриття карних проваджень.

Кожному учаснику «круглого столу» були надані методичні матеріали, в яких розглядаються питання відповідальності за шахрайські дії, превентивного та оперативного відпрацювання можливих схем шахрайства.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Переймаємо кращий досвід Фондів громад України та світу

З метою  отримання цінного досвіду від наших словацьких колег 10-11 червня член правління Фонду взяв участь у робочій зустрічі представників Фондів Громад України з представниками Фонду громади «Здорове місто» з міста Банська-Бистриця, який успішно працює вже понад 20 років!

У м. Вінниця представники Словаччини ознайомили з власним успішним досвідом ефективної побудови працюючої структури фонду громади, як включати членів наглядової ради в роботу організації.

Під час спільної дискусії, на якій також були присутні бізнес – партнери Фонду громади «Подільська громада», обговорили роль місцевого бізнесу в житті громади; як фонди громад можуть залучати нових бізнес-партнерів; чому бізнес підтримує соціальні проекти; як уникнути помилок в роботі з бізнесом? Були представлені успішні приклади співпраці Фондів Громад з Бізнесом як у Словаччині так і в Україні.

Волонтерка Корпусу Миру Катеріна Анаду (м.Нью-Йорк, Америка) ознайомила з американським досвідом по роботі з бізнесом та надала цінні поради.

 Представники ФГ «Подільська громада» поділилася своїм досвідом реалізації Стипендіальних програм та співпраці «влада-бізнес-громада» на прикладі проекту «Екологічне місто», як наочний приклад синергії трьох секторів, задля досягнення якісного результату.

А ще було дуже багато спілкування на різні теми, в тому числі і про налагодження комунікативних зав’язків між громадськими об’єднаннями як в Україні так і за кордоном.

Дякуємо Фонду громади «Подільська громада» за чудову організацію зустрічей та цінний практичний досвід, яким ви охоче ділились з колегами та друзями!

Можливість отримати новий досвід організаційної спроможності та життєстійкості організацій, для нашої організації є дуже важливим. Дякуємо за надану можливість підвищити свій професіоналізм програмі «Школа Фондів Громад» що реалізується ІСАР «Єднання», за фінансової підтримки Ч.С. Мотта!

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Толерантність врятує світ

8 червня з метою зацікавити учнів темою взаємовідносин між людьми, спонукати до творчого пошуку й ініціативи; дати загальне уявлення про багатоманітність людства і людської культури; ознайомити учнів молодших класів з поняттям «толерантність», виявити основні риси толерантності, сформувати правильне уявлення про толерантну поведінку; виховувати почуття поваги один до одного, до звичаїв, традицій і культури різних народів; розвити комунікативну культуру спілкування і взаєморозуміння; формувати терпимість до відмінностей між людьми був проведений загальноміський захід «Урок Толерантності».

 Більше трьохсот маленьких березанців в залі актового залу Будинку культури вітали оплесками делегацію представників ГО «Африканської  ради в Україні» з п’яти країн світу. Президент «Африканської ради в Україні» Ісса Садіо Діалло (Гвінея); Голова Нігерійської діаспори в Україні, член «Африканскої ради в Україні» Мартін Данні Лавані; педагог, культуролог, член «Африканскої ради в Україні» Теодоріна Каміс-Ваврик (Чад); член «Африканскої ради в Україні» Мохамед Аббашер; приватний підприємець, член «Африканскої ради в Україні» Маріам Нан Кіавете, в цікавій та креативній формі ознайомили дітей з основними принципами толерантності, розповіли про Африканський континент та про звичаї різних країн Африки, провели пізнавальну вікторину та вручили призи.

Особливе захоплення у дітей викликав майстер – клас африканського танцю, який гості провели на сцені запросивши всіх бажаючих.

Оплески, усмішки, активна участь та задоволення на обличчя дітей під час заходу та після його проведення говорили про те, що захід вдався.

Дякуємо представникам ГО «Африканської  ради в Україні», що відгукнулись на запрошення Фонду, Березанській міській раді за всебічну допомогу у організації даного заходу.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Міжнародний день дитини

 День захисту дітей – це не тільки веселе свято для самих дітей, це і нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, щоб усі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни. Саме в дітях продовження роду людського й здійснення своїх мрій і сподівань на краще. Дорослі прагнуть, щоб діти зросли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край.

1 червня Жіночий клуб «Мальва» БО «Фонду громади Березані» долучився до загальноміського свята та підготував два чудових майстер — класи для маленьких березанців, які уже традиційно збираються у цей день разом у міському парку Слави, щоб взяти участь у прекрасному святі радості та надії.

Тетяна Лавріненко ознайомила діток з цікавим видом мистецтва під назвою канзаші. Рукоділля канзаші на сьогоднішній день дуже популярне в нашій країні. Освоїти техніку створення простих квітів своїми руками змогли всі бажаючі та мали змогу спробувати себе і свої можливості. Головне терпіння і з часом все вийде.

Валентина Ходоренко разом з донькою Дариною Пилипенко здивували малечу нетрадиційним оформленням традиційних листівок власноруч. Діти мали змогу виготовити листівки та подарувати їх своїм батькам.

Маленькі березанці взяли участь ще в багатьох різноманітних активностях, які приготували дорослі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Участь у виїзній  колегії Мінмолодьспорту в Чернігові

1 червня член правління нашого Фонду Тетяна Ковальчук взяла участь у виїзному засіданні колегії Міністерства молоді та спорту. Методологія формування єдиного молодіжного простору є важливою для  реалізації ефективноїмолодіжної політики в умовах децентралізації. Розробка та впровадження такої методології є одним ізстратегічних завдань Міністерства молоді та спорту.

Як зазначив у своєму виступі заступник Міністра молоді та спорту Олександр Ярема під час засідання колегії: «Мінмолодьспорт співпрацює з агенством США з міжнародного розвитку (USAID), за підтримки якого реалізовується проект «Децентралізація – шлях до кращих результатів та ефективності» (DOBRE). У рамках цього проекту проводяться молодіжні форуми та з метою залучення молоді до процесу  ухвалення рішень на місцях здійснюється сприяння щодо утворення молодіжних консультативно-дорадчих органів.

Ще одним способом участі молодих людей є Молодіжні банки ініціатив – банки ідей та соціально значущих проектів, спрямованих на покращення якості життя місцевої громади. Беручи участь у роботі молодіжних банків ініціатив, молодь отримує досвід управління проектами, ухвалення фінансових рішень, роботи в команді, зміни місцевого середовища, практичного втілення ідей».

В Україні вже є позитивні приклади, які можуть стати зразком для наслідування. Представники найуспішніших практик розповіли про роботу своїх осередків для молоді, одним із яких є Молодіжний банк ініціатив «NEW WAY» м. Березані. Координатор Тетяна Ковальчук представила учасникам та поважним гостям колегії «Досвід реалізації програми у м. Березань Київської області: співпраця громади, влади, бізнесу».

За рішенням виїзної колегії прийнято рішення Міністерства молоді та спорту щодо залучення молоді до процесу ухвалення рішень в умовах децентралізації та підтримки молодіжних банків ініціатив. 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Засідання Громадської ради при Київській обласній державній адміністрації

 31 травня відбулось Засідання Громадської ради при Київській обласній державній адміністрації. В порядку розглядалось три питання:

  1. Про стан використання лісів, водоймищ (річок, ставків, озер), родовищ корисних копалин, рослинногоденному і тваринного світу та інших природних ресурсів у Київській області.
  2. Щодо активізації співпраці громади, бізнесу та влади на прикладі БО «Фонд громади Березані»:
  3. Різне.

Голова правління БО «Фонду громади Березані» Новікова А.В. представила досвід співпраці громади, бізнесу та влади у нашому місті; про реалізацію програми Молодіжний банк ініціатив «NEW WAY» і нові можливості, що відкриваються перед молоддю нашого міста.

Також були представлені результати щорічного соціологічного дослідження потреб громади за 2015-2016 роки, які проводились Фондом громади міста Березань спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) та ІСАР «Єднання». Одночасно аналогічне опитування проходило в 12 інших містах України, відібраних для дослідження за спеціальною методикою. Тож за результатами маємо не тільки думку березанців про наше місто, але й можемо порівняти, як Березань виглядає на фоні інших міст, де відбувалося опитування. Дані дослідження допомогли зміцнити «голос» громад щодо необхідності змін та місцевих реформ.

Аллою Володимирівною було надано ряд стратегічних пропозицій щодо розвитку громадянського суспільства у Київській області.

За результатами виступу інформація взята до відома, надані пропозиції будуть детально розглянуті на наступному засіданні Громадської ради при КОДА за участю очільників області.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Міжнародний форум “Від ініціативи — до дії”

 29-31 травня у м. Чернігові Голова правління взяла участь у Міжнародному форумі “Від ініціативи — до дії”, під час якого обговорено напрямки та особливості роботи з молоддю, кращі міжнародні практики щодо діяльності молодіжних центрів.

Серед учасників заходу були присутні представники Міністерства молоді та спорту України, діючих молодіжних центрів, громадських організацій,  бібліотечних закладів України. До роботи форуму долучилися європейські експерти молодіжної політики: заступник директора департаменту з питань молоді при Міністерстві соціального захисту та праці Литовської Республіки Йозас Мелджукас, представник Міжнародної молодіжної служби Федеративної Республіки Німеччина (IJAB) Керстін Гєбел, член ради правління міжнародної асоціації «Євродеск», національний координатор правління міжнародної асоціації «Євродеск» у Латвійській Республіці Маріта Кроіса, представник відділення міжнародної асоціації «Євродеск» у Брюсселі Джордж Кражук, координатор Ресурсного центру для країн Східної Європи та Кавказу SALTO Андрій Павлович, представник Молодіжного центру Фінляндії «Villa Elba» Хелі Лехто.

 Учасники заходу зазначали, що в Україні установи, робота яких спрямована на забезпечення змістовного та якісного дозвілля молоді, тільки створюються. У європейських країнах ця практика досить поширена: крім національних, є мережі, які об’єднують не один десяток країн. Усі вони мають “знак якості” Ради Європи. У нашій країні триває робота щодо розробки інструментарію ефективної роботи молодіжних центрів відповідно до європейських вимог та критеріїв. Отримавши такий “знак”, українські молодіжні центри зможуть інтегруватися до європейської мережі. А це дасть змогу не тільки обмінюватися досвідом, а й реалізовувати спільні проекти та отримувати додаткові кошти. Учасники форуму говорили також про необхідність впорядкування нормативної бази у сфері молодіжної політики. Не менш важливим складовими є матеріально-технічна база та фінансове забезпечення, а також кваліфіковані кадри.

Національну мережу молодіжних центрів можна створити лише спільними зусиллями влади усіх рівнів і громадськості. Маємо надію, що найближчим часом на базі Молодіжного Банку Ініціатив «NEW WAY» БО «Фонду громади Березані» з’явиться молодіжний центр у місті Березань.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Школа з фінансового менеджменту

 30-31 травня зібрались фінансові менеджери та бухгалтери Фондів громад України, щоб освоїти та отримати нові знання щодо ведення фінансової документації організацій. Під час навчання учасники мали змогу засвоїти теоретичний блок: «Законодавче регулювання діяльності неприбуткових організацій»,  можливості законодавства для розвитку неприбуткових організацій та практично-теоретичний блок: «Моделі діяльності неприбуткових організацій», прикладні документи та моделі обліку для залучення та отримання ресурсів, обмін досвідом, кращі приклади планування, прикладні документи, проводки, презентації, обговорення та багато іншого.

Два чудових дні, насичених новими знаннями, стали можливими, завдячуючи програмі «Школи фондів громад» ІСАР «Єднання», за фінансової підтримки Ч.С. Мотта.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Міжнародний форум «Стабільність через співробітництво»

29-30 травня два члени правління нашої організації  взяли участь у форумі «Стабільність через співробітництво», що проходив у м. Київ. Організатори заходу: Британська Рада, в рамках проекту «Активні громадяни»; ГО «Центр інновацій та сталого міжнародного розвитку»; Координаційний центр переміщених ВНЗ. Мета форуму — активізація співпраці між громадським сектором, бізнесом та органами місцевого самоврядування задля розвитку локальних громад і держави в цілому.

Форум став креативним генератором ідей, який об’єднав близько 250 людей. У заході взяли участь: Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні пані Джудіт Гоф, заступник Міністра молоді та спорту Олександр Ярема, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак, Уповноважена уряду у справах людей з інвалідністю Раїса Панасюк, народні депутати, ЗМІ.

Під час заходу було презентовано досягнення спільноти «Активних громадян», проведено виступи та семінари  із залученням представників міжнародних та українських експертів з питань соціального підприємництва, креативних громад, відкритих просторів, питань безпеки…

 Надзвичайну увагу та зацікавлення учасників на  форумі викликали презентації представників фондів громад України, які були об’єднані єдиною темою: «Фонд громади: як об’єднати зусилля для розвитку  громади»:

  • Фонд громади – що це таке та як це працює: український та міжнародний контекст (Оксана Руда, директор Програми «Школа фондів громад», м. Київ)
  • Як об’єднати молодь для розвитку громади через створення Молодіжного Банку Ініціатив» (Тетяна Ковальчук, керівник МБІ, м.Березань, Київська обл.)
  • Врядування і принципи роботи фонду громади: досвід роботи «Подільської громади» (Олена Данілова, голова Правління «Подільської громади», м. Вінниця)
  • Чи можна знайти ресурси в громаді і як це зробити? (Олександра Мартиненко, директор Громадського фонду «Суми», м. Суми)
  • Як залучити громаду до конкурсу проектів: грантмейкінг у фонді громади (Святослав Сурма, керівник програм Фонду громад «Рідня», м. Стрий, Львівська обл.)
  • Чи можна створити успішний фонд громади у малому селі? (Василь Джурабаєв, Голова Правління Асоціації «Відродження Грицева», с. Гриців, Хмельницька обл.)
  • Як за 1 рік зробити громаду активною? (Анна Оксаніченко, Директор ГО «Альянс добрих справ», м. Васильків, Київська обл.).

Сьогодні є актуальним питання побудови міжсекторного партнерства в місцевих громадах. Це дуже відповідальний і складний процес. Ознайомлення з прикладами успішного досвіду партнерства, живе спілкування і взаємодії з представниками влади під час Форуму дає впевненість, що наша країна буде змінюватись на краще і взаєморозуміння та спільна  відповідальність за життя українського народу принесуть розбудову та процвітання в громадах.

___________________________________________________________________________________________________________________________

25 травнясвяткування Дня Африки

 На запрошення ГО «Африканської  ради в Україні» делегація від Фонду громади Березані взяла участь у заходах, присвячених святкуванню на честь 54-ої річниці створення «Організації африканської єдності».

Щороку 25 травня відзначають День Африки, який приурочений до дня заснування Організації Африканської Єдності (ОАЄ). Саме цього травневого дня у 1963 році голови держав й урядів 30 незалежних країн Африки підписали Статут Організації під час конференції в Адіс-Абебі (Ефіопія). Цей день – символ єдності африканських країн.

ОАЄ – найбільша міждержавна організація на території африканського континенту. створена для подолання колоніалізму та сприяння внутрішньому й міжнародному співробітництву.

Діяльність Організації Африканської Єдності спрямована на підтримку миру й безпеки в країнах Африки.

Для захисту і підтримання інтересів африканців й афроукраїнців, які проживають на території України, а також ознайомлення українців з культурою африканського континенту наприкінці вересня 2010 року було засновано        Громадську         організацію «Африканська рада в Україні» (АРУ). Сьогодні АРУ представляє інтереси 40 різних африканських громад й земляцтв в Україні.

У святкуванні взяли участь почесні гості:

  • Ісаєнко Володимир Миколайович – доктор біологічних наук, професор, кандидат технічних наук, академік Академії наук Вищої школи України, заслужений працівник освіти України, в.о. ректора Національного авіаційного університету;
  • Діалло Ісса Садіо – президент ГО «Африканська Рада в Україні», віце консул Гвінейської Республіки в Україні;
  • Круть Володимир Олександрович – заступник начальника Управління міжнародного співробітництва Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;
  • Гордієнко Алла Іванівна – генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей;
  • Сісей Мохамед Сісік – перший президент і співзасновник ГО «Африканська рада в Україні»;
  • Валерій Іванович Чепіженко – доктор технічних наук, старший науковий співробітник, проректор з міжнародного співробітництва Національного авіаційного університету;
  • Пан Христіан Альбертус Бассон – Надзвичайний і Повноважний Посол Посольство Королівства Марокко в Україні;
  • Пан Анас Елтаєб Елгаілані – Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Судан в Україні;
  • Пан Кодзо Кпоку Алабо– Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Гана;
  • Пан Рамін Мансуріян – Почесний консул Гвінейської Республіки в Україні;
  • Олена Олександрівна Шаповалова – директор українського державного центру міжнародної освіти Міністерства освіти і науки;
  • В’ячеслав Васильович Тимохін – начальник відділу міжнародних зв’язків Національного авіаційного університету;
  • Май Ван Минх –директор ТОВ «MAREVEN FOOD UKRAINE»;
  • Юрій Мохамедович Камара – віце-президент і засновник ГО «Африканська рада в Україні»;
  • Кпаде Шарл Ельвіс – старійшина африканців в Україні, доктор наук, філолог, громадянин Республіки Того;
  • Ійргу Дежене Гамбаре – голова ефіопської громади в Україні
  • О Ігхо Натуфе – виконавчий директор Центру українсько-африканських досліджень ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України», професор;
  • Емад Абу Алгуб – доктор теології, громадський діяч;
  • Миссилу Муендо Рок – представник діаспори Республіки Конго;
  • Діань Алуін – представник діаспори Республіки Сенегал;
  • Атия Валид – представник діаспори Арабської Республіки Єгипет;
  • Мале Мамаду – представник діаспори Республіки Малі;
  • Кан Амаду – представник діаспори Республіки Мавританія;
  • Мадава Генрі– представник діаспори Республіки Зімбабве
  • та багато інших поважних гостей.

 Юні березанці, учасники заслуженого аматорського ансамблю народного танцю «Березаночка» привітали учасників танцями та взяли участь у показі мод.

Вітаємо африканських друзів з Днем Африканської Свободи!

Захід проводився за сприяння ГО “Африканської ради в Україні” та Національного авіаційного університету України.

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Галину Рих нагороджено медаллю Світового конгресу українців “200 років з дня народження Тараса Шевченка”

 Нещодавно про подвижницьку працю Берегині історії Березані, директора міського народного краєзнавчого музею, заслуженого працівника культури України Галини Лаврентіївни Рих змогла дізнатися вся Україна, адже її ім’я було внесено до Національного Реєстру Рекордів України як найповажнішого за віком директора музею. І ось знову приємна новина – цієї неділі за сприяння «Фонду громади Березані» на зустріч з Галиною Лаврентіївною до Березанського музею завітали поважні гості – голова Національної Ради жінок України Людмила Порохняк-Гановська, президент Фундації «Добра воля» Аліна Добожевська (Краків, Польща), прес-секретар Національної Ради жінок України, заслужений журналіст України, поетеса Наталія Капустянська, директор Київського міського центру сім’ї «Родинний дім» Київської міської державної адміністрації, посол миру Галина Козлова та представник громадської організації «Всеукраїнська асоціація магістрів державного управління» Ярина Лазар.

 Вже кілька років поспіль Національна рада жінок України та організація «Добра воля» на взаємних засадах здійснюють спільний україно-польський проект «Усна історія», котрий має на меті за допомогою аудіо та відеоматеріалів відновити правдиві факти та використовувати їх задля створення об’єктивного висвітлення подій, почутих з уст простих людей – живих свідків і очевидців на тлі їхнього власного бачення минувшини. І саме Берегиня історії нашого міста є унікальною живою легендою, котра може розповісти безліч цікавих фактів з власного життя, що допоможуть наступним поколінням більше дізнатися про минуле нашого краю. Своє знайомство з гостями Галина Лаврентіївна традиційно розпочала натхненною екскурсією кімнатами музею. І чим далі, тим більше присутнім передавалася її енергетика, а унікальні музейні експонати, зібрані за багато років, дійсно справили неабияке враження. Особливо всім сподобалася багата експозиція в кімнаті Т.Г. Шевченка. А далі директор музею не менш щиро й відверто розповідала про своє життя на камеру, аби згодом ця розповідь стала одним з фрагментів україно-польского проекту «Усна історія». Цей запис стане архівним документом у Польщі, а також зберігатиметься в Національній бібліотеці ім. Вернацького та кількох ще кількох архівах України.

 Подякувавши березанській Берегині історії за її багаторічну подвижницьку працю, голова Національної Ради жінок України Людмила Порохняк-Гановська під оплески поважних гостей вручила їй ювілейну медаль Світового конгресу українців “200 років з дня народження Тараса Шевченка” за значний особистий внесок у популяризацію творчої спадщини та вшанування Кобзаря.

Своїми враженнями від знайомства та спілкування з Г.Л. Рих гості поділили з кореспондентом «БГ».

Людмила Порохняк-Гановська:

– Галина Лаврентіївна – дійсно унікальна людина, справжня легенда. І я маю на меті провести перемовини з відділом культури Київської облдержадміністрації, щоби до вашого музею направляли екскурсії, аби якомога більше людей змогли почути Галину Лаврентіївну та її розповіді про історичне минуле березанського краю.

Галина Козлова, директор Київського міського центру сім’ї «Родинний дім»:

– Враження просто переповнюють. Експозиції музею настільки дивовижні, що навіть важко щось виокремити. Вразила директорка музею своєю самовідданою працею, творчістю, завдяки яким їй вдалося об’єднати навколо себе однодумців, створити такий музей, поповнювати його експонатами і продовжувати творчо працювати, бути креативною. Як сказала сама Галина Лаврентіївна, її кредо – любити працю. Цей  приклад надихає, захоплює, є потрібною, і якраз такі приклади потрібно ставити молоді.

Наталія Капустянська, заслужений журналіст України, поетеса:

– Я в захваті і від музейних експонатів, і від самої директорки музею. Навіть вулиця , де знаходиться музей, носить назву Героїв Небесної Сотні. Напевно, це символічно, бо саме на цій вулиці у Березанському музеї працює справжня Героїня”.

Ярина Лазар, громадська організація «Всеукраїнська асоціація магістрів державного управління»:

– На державному рівні таким людям, як Галина Лаврентіївна, ще недостатньо приділяється уваги, і я вдячна громадським організаціям за те, що відкривають Україні таких особистостей.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

9 травня учасники Молодіжного банку ініціатив привітали ветеранів

 9 травня Україна відзначає День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Друга світова війна залишила свій слід практично в кожній березанській родині. Свято День перемоги – 9 травня в Україні та країнах колишнього СРСР завжди було і залишається зворушливим і світлим днем, в який ми згадуємо подвиг радянських солдатів, шануємо пам’ять героїв, які віддали свої життя за мир і наше майбутнє. Шлях до перемоги над фашистами тривав 1418 днів і коштував десятків мільйонів людських життів.

Традиційно в цей день у міський парк Слави березанці прийшли привітати сивочолих  ветеранів та низько вклонитись всім хто захищав та захищає Незалежність та мирне небо над Україною.

Молодь цінує заслуги тих людей, які дарують нам спокій та мирне життя. З великою повагою до ветеранів звернулися представники Молодіжного банку ініціатив «NEW WAY». Проникливі слова, які звучали з їхніх уст змушували нас пригадати про ціну миру.

Мир на землі – це безцінний дар, завойований кров’ю наших предків, і ми маємо зберегти його для нащадків. Кожен прагне реалізувати свої здібності, жити повним життям та бачити навколо себе щасливих, добрих людей. Прагнення миру – всесвітнє. Та мир неможливий до того часу, поки кожен не наведе лад у власній душі, не визначиться з духовними цінностями, не стане більш терплячим до людей навколо. І коли кожен буде жити в гармонії із собою, то зможе збудувати добрий, безпечний світ для усіх.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

ФОТОВИСТАВКА «БЛАГОДІЙНІСТЬ В ОБ’Є КТИВІ» В БЕРЕЗАНІ

 27 квітня 2017 року наше місто опинилося в епіцентрі соціального і культурного життя Київщини. Урочисте відкриття фотовиставки «Благодійність в об’єктиві» стало визначною подією у житті міста і було приурочене до регіональної конференції  “Розвиваємо громаду через благодійність”, яка проводилася Фондом спільно з ІСАР «Єднання» та Березанською міською радою.

 

Фотовиставка «Благодійність в об’єктиві» – це найкращі 40 фотографій, обрані з понад 500 світлин, які надійшли з усіх куточків України на VІІ Всеукраїнський фотоконкурс «Благодійність в об’єктиві». Фотоконкурс проходив з листопада 2016 р. по січень 2017р. з ініціативи Українського форуму благодійників під патронатом Національної спілки фотохудожників України. Цього року найбільша увага фотографів була приділена майбутньому нашої країни – дітям, зокрема тим, хто постраждав від збройного конфлікту на Сході країни, у спеціальній номінації «Діти, поранені війною».

Уперше за 7-річну історію у проекті взяли участь фотографи з різних країн світу. Зокрема, на конкурс надійшли роботи французьких, румунських, грецьких, індійських та ліванських фотохудожників. Відкриття фотовиставки відбулось у лютому 2017 р. у Мистецькому центрі «Шоколадний будинок». У лютому-березні 2017 р. «Благодійність в об’єктиві» експонувалась у національному інформаційному агентстві України «Укрінформ».

За 6 років вона побувала на різноманітних майданчиках: від Кабінету Міністрів та Верховної Ради – до музеїв, галерей, бізнес-центрів. У 2017 р. виставка відвідає щонайменше до 14 міст України і серед них Березань.

Кожна світлина розповідає свою історію, за якими стоять люди: герої фронту, благодійники і філантропи, переселенці, вихованці сиротинців, численні організації і компанії, донори та усі українці, небайдужі до соціальних питань у суспільстві. . Багато світлин в номінації «Діти, поранені війною» були присвячені дітям із зони АТО, які постраждали від військового конфлікту. Відкриття фотовиставки відбулося на центральній площі міста і привернуло чисельну увагу жителів.

 Упродовж тижня, з 27 квітня по 3 травня, у Будинку культури тривала Експозиція виставки.  А 30 квітня в гості до березанців завітали творчі колективи з багатьох куточків Лівобережжя Київщини, де відбулися обласні заходи, присвячені святкуванню 85-річчя Київщини. Дане місце стало центром культури Київщини.

Фотовиставку відвідало понад тисяча глядачів. Серед них – почесні гості, такі як Галина Рих, директор Березанського народного краєзнавчого музею, ім‘я якої внесене до Книги рекордів Гіннеса України як найповажнішого за віком директора музею; Ірина Біляєва, директор Департаменту молодіжної політики Міністерства молоді та спорту України; Богдан Маслич, виконавчий директор Ресурсного центру розвитку громадських організацій «Гурт»; Ірина Гуцал, директор Міжнародного благодійного фонду «Українська біржа благодійності»; Ісса Садіо Діалло, віце-президент громадської організації «Африканська Рада в Україні»; к.і.н. Оксана Руда, директор програм «Школи фондів громад» ІСАР «Єднання».

«Кожне фото «Благодійності в об‘єктиві» – це ціле життя.

Маємо надію, що фотовиставка для більшості її відвідувачів стала поштовхом до добрих справ».

_____________________________________________________________________________________________________

Регіональна конференція “Розвиваємо громаду через благодійність”
EdnanniaNEW

Berezan_LOGO_smallBerezan_coat
27 квітня 2017 року
відбулася регіональна конференція «Розвиваємо громаду через благодійність», яка проводилась спільно з ІСАР «Єднання» та Березанською міською радою.

Ідея конференції йшла «знизу догори» і являлась результатом пошуку нових форматів взаємодії громадськості, влади та бізнесу.

Мета конференції  – заснування механізму партнерської взаємодії влади, бізнесу та громади з метою організації конкретних соціальних проектів, направлених на систематичну роботу в громаді; мотивувати організації громадського суспільства приділяти належну увагу власному зростанню та становленню в сфері організаційного розвитку.

Участь у заході взяли представники громадських організацій Київщини, які зацікавлені у власному організаційному розвитку; ініціативні групи, які діють на місцевому рівні, вмотивовані до розвитку та налагодження партнерств; представники всеукраїнських благодійних організацій; члени, волонтери, однодумці «Фонду громади Березані»; представники бізнесу та влади.

 DSC_0090Учасників регіональної конференції привітала керуючий справи виконкому Березанської міської ради Надія Слухай: “Приємно, що наше невелике містечко стає центром не лише культурним, промисловим, але й центром благодійності, волонтерства, – зазначила Надія Михайлівна.DSC_0119

Присутні оплесками привітали Берегиню історії нашого міста, директора Березанського народного краєзнавчого музею Галину Рих, ім‘я якої внесено до Книги рекордів Гіннеса України, як найповажнішого за віком директора музею. Для всіх писутніх Галина Лаврентіївна з любов’ю прочитала відоми віш Т.Шевченка “Розрита Могила”, який є дуже знаковим для нашого міста.  Голова правління Благодійної організації «Фонду громади Березані» Алла Новікова подарувала Галині Лаврентіївні новий музейний експонат – плакат Леоніда Каденюка, котрий нещодавно відвідав наше місто, з автографом першого космонавта часів незалежної України. Допомагали в організації конференції і юні волонтери, учасники Молодіжного банку ініціатив, що працює при «Фонді громади Березані».

DSC_0079 Розпочався захід фотовиставкою  «Благодійність в об‘єктиві», організованою Українським форумом благодійників під патронатом Національної спілки художників України. Березанці мали змогу побачити  фотороботи провідних фотохудожників України та світу. Багато світлин в номінації «Діти, поранені війною» були присвячені дітям із зони АТО, які постраждали від військового конфлікту. Фото нікого не залишили байдужим. Навіть випадкові перехожі зупинялися і роздивлялися фотографії.DSC_0149

Під час першої частини конференції учасники обговорювали значення діяльності благодійних та громадських організацій для суспільства. Про важливість об‘єднання громадськості задля позитивних змін в Україні наголосила виконуюча обов‘язки директора Українського форуму благодійників Поліна Нюхіна. Благодійні фонди використовують новітні технології у своїй роботі. Зокрема – широко застосовується СМС-благодійність. Коли будь-який українець, відправляючи СМС, автоматично перераховує кошти на благодійність. Хоча й потрібно законодавчо доопрацювати це питання. Велике значення у роботі має прозоре і відкрите звітування благодійних фондів. Багато шкоди благодійникам завдають шахраї, які маскуються під благодійні фонди та користуються довірливістю українців. Через це знижується довіра до благодійних організацій, які працюють чесно і прозоро. Директор Департаменту молодіжної політики DSC_0157 Міністерства молоді та спорту України Ірина Біляєва повідомила присутнім про результати соціологічного дослідження потреб молоді та проекти, які реалізуються Міністерством молоді та спорту. Один з них – обмін молоддю. Міністерство уклало угоди з Польщею та Литвою. Тож молоді українці мають можливість поїхати до цих країн.

Вибудувати зв‘язок з громадкістю неможливо без ІТ-технологій, якісного програмного забезпечення длDSC_0168я роботи інтернет-ресурсів, зазначив у своєму виступі виконавчий директор Ресурсного центру розвитку громадських організацій «ГУРТ» Богдан Маслич, програма інформаційної підтримки якого об‘єднує 200 громадських організацій та благодійних фондів.

– Завдяки ресурсному центру «ГУРТ» з‘явилася наша благодійна організація, – зазначила Алла Новікова. – На їхньому сайті ми побачили оголошення про конкурс «Фонду Братів Кличків», де була можливість виграти один з 12 дитячих майданчиків. Тоді здавалося це нереальним, але ми спробували і виграли. Коли думали об‘єднуватись в громадську організацію, на сайті «ГУРТУ» побачили інформацію про чудовий конкурс «Школи фондів громад» ІСАР «Єднання». І теж взяли в ньому участь і знову виграли. Так що велика подяка Вам за підтримку. 

 DSC_0193Про роботу Міжнародного благодійного фонду «Українська біржа благодійності» розповіла його директор Ірина Гуцал. «Українська біржа благодійності» – це онлайн-платформа для збору коштів на допомогу тим, хто цього потребує. Чимало проектів благодійний фонд реалізує за підтримки телеканалу «СТБ». Абсолютний рекорд – 3 мільйона гривень для порятунку дівчинки, які вдалося зібрати за 5 днів.DSC_0201

Своїм досвідом співпраці з українськими благодійними і громадськими організаціями поділився з присутніми віце-президент громадської організації «Африканська рада в Україні» Ісса Садіо Діалло, який запросив всіх на святкування Днів Африки, що відбудуться 25 травня у Києві. Березанці пам‘ятають Дні африканської культури, які проходили в нашому місті з 5 по 8 жовтня минулого року за сприяння БО «Фонду громади Березані» й Березанської міської ради та Міжнародний день миру, 21 вересня.

 DSC_0203Про платформу розвитку громадянського суспільства «Маркетплейс», яка допомагає громадським та благодійним організаціям налагодити свою роботу, розповіла радник Ініціативного центру сприяння активності та розвитку громадянського почину «Єднання» ІСАР «Єднання» Олена Губар. Певним критерієм успішної діяльності благодійної організації є налагодження ефективного партнерства з громадою, бізнесом і владою, вміння реалізувати проекти та програми. Адже заходи, які проводить організація, мають нести якісні зміни, заважила пані Олена.DSC_0223

Друга частина конференції була присвячена діяльності Фондів громад. Школа фондів громад об‘єднує навколо себе людей, які хочуть змінити свою громаду, зазначила  директор програм «Школи фондів громад» ІСАР «Єднання» Оксана Руда. Як позитивний приклад, пані Оксана назвала діяльність «Фонду громади Березані», який п‘ять років діє в Березані і стрімко розвивається. Фонди громад мають сторічну історію. Такі благодійні організації є в багатьох країнах Європи та США. В Україні вони діють з 2010 року і нині їх налічується 30. Кожна організація може похвалитися своїми успіхами. І таких прикладів, які, справді, надихають, пані Оксана назвала чимало.  18199070_1294127237308289_7535173458561511136_nОбговорювали на конференції й діяльність Молодіжних банків ініціатив, де молоді люди можуть проявити себе, реалізуючи суспільно-корисні проекти. Присутні зійшлися на думці, що МБІ дуже потрібні для виховання громадських лідерів, які можуть якісно змінювати суспільство. Учасники Молодіжного банку ініціатив «Фонду громади Березані» розповіли про свою роботу в МБІ, реалізовані корисні і цікаві проекти. Присутні були приємно подивовані тією кількістю проектів, які МБІ реалізував у Березані. Цікаво було послухати про досвід роботи фондів громад, які діють в інших містах. Цікавим досвідом роботи поділився засновник і голова  Наглядової ради «Фонду громади «Рідня» м. Стрий Львівської областіDSC_0273

Петро Маковський. В місті є кредитна спілка «Вигода» та Стрийська єпархія Української греко-католицької церкви. Благодійна організація сприяє реалізації проектів. Кому виділити кошти – визначають авторитетні експерти з різних куточків України та світу. До благодійності активно долучається і церква. У кожному храмі встановлені скриньки для пожертв на потреби громади. Таким чином за 5 років діяльності фонду вдалося зібрати близько 500 тисяч гривень.   

– Фонди громад роблять важливий внесок у розвиток суспільства, – зазначив Петро Маковський. – Адже ніхто, окрім нас, не зробить наше життя кращим: ні Президент, ні партія.

 DSC_0304Про реалізацію освітніх проектів розповіла Оксана Нечитайло, керівник освітніх програм БФ «Фонд громади Приірпіння». Присутні познайомилися з успішним досвідом роботи Фонду громади міста Херсон «Захист», про який розповів керівник програм  Костянтин Філенко. Фонд реалізував низку успішних проектів. Зокрема, DSC_0316«Безпека донорської крові» – волонтери організували благодійний джаз-вечір, а на виручені 63 тисячі гривень придбали сучасне обладнання для обласної станції переливання крові. Також благодійники зібрали кошти на закупівлю сучасних ліжок та протипролежневих матраців для хоспісу, електричний підйомник в театрі, який дозволяє інвалідам-візочникам безперешкодно відвідувати вистави.

Велику зацікавленість у присутніх викликала розповідь голови правління БО «Фонд громади Березані» Алли Новікової.

– Ми намагаємося об‘єднати громаду задля корисних справ, – зазначила Алла Володимирівна. Фонду громади допомагає міська влада, громадськість місцевий бізнес. Тож спільними зусиллями нам вдається реалізувати проекти.

 DSC_0334Березанці добре обізнані з діяльністю Фонду громади Березані. Це – і капітальний ремонт двох спортзалів в районі Завокзалля та ПАЛу, будівництво пам‘ятника Шевченку, проведення Днів африканської культури, збирання гуманітарної допомоги для української армії, допомоги для хворих березанців та багато інших проектів. Член Наглядової ради фонду Людмила Крамаренко розповіла про діяльність жіночого клубу «Мальва» та про плідну співпрацю ТОВ «Березанська суконна фабрика» з «Фондом громади Березані». Фонд громади разом з Березанською міською організацією Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) реалізують ще один проект – будівництво пам‘ятника героям  АТО та воїнам Афганістану.
DSC_0368

Регіональна конференція стала авторитетним майданчиком для взаємодії та спілкування професіоналів і однодумців, яким не байдужий розвиток сектору благодійності в Україні. Учасники змогли отримати консультації і поради щодо розбудови їх організаційних спроможностей, обмінятися ідеями, дізнатися про нові можливості розвитку та знайти партнерів. Сприяла підвищенню рівня взаємодії між інститутами громадянського суспільства, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, створенню свідомої й успішної України, де громадянське суспільство гарантує гідність, впевненість та довіру поміж громадянами на місцевому та національному рівнях.

________________________________________________________________________________________________________________________

7ebe9929c_621x300Дорогі березанці!

Щиро вітаємо усіх вас з найяскравішим християнським святом – Воскресінням Христовим. День, який символізує перемогу добра і щороку нагадує нам про найсвітліші моменти в житті. Пам’ятаймо, що навіть, коли звідусіль тисне темрява, не можна втрачати віру, адже вже наступної миті промінь світла може бути передвісником чуда. 62

В усі часи український народ всіляко вітав земляків у день святого Великодня. І нині березанці потурбувалися про наших військових, які стоять на сторожі нашого з вами спокою на передовій та змушені святкувати у бліндажах та на блокпостах без родинного затишку.

До свята березанці зібрали святковий  “Великодній кошик” для воїнів підшефної військової бригади № 43, яка близько двох років перебуває у зоні ведення антитерористичної операції і 7, 13 квітня 2017 року та передали в зону АТО.

Дякуємо всім: Березанській міській раді, громаді, бізнесу за сприяння збору та доставці великодніх подарунків в Зону АТО.

З Великоднем вас, друзі!

Здоров’я, затишку і добра вашим родинам.

Христос воскрес!

_____________________________________________________________________________________________________

Вітаємо переможців міського конкурсу «Людина року»

72Цього року березанці в перше визначили лідерів громадської думки шляхом інтернет-голосування. Було представлено 29 кандидатів на перемогу в дванадцяти номінаціях конкурсу. Всього участь у голосуванні взяли 2 953 жителі нашого міста, що становить майже п’яту частину всіх мешканців Березані. Тож можемо з упевненістю констатувати: перший у нашому місті конкурс «Людина року-2016» відбувся!

Переможці в номінаціях міського конкурсу «Людина року-2016»:

«Молода людина року»

Ковальчук Т.Д., координатор банку молодіжних ініціатив БО «Фонд громади Березані» – 55,2%;

«Громадський діяч року»

Новікова А.В., голова громадської організації БО «Фонд громади Березані» – 100%.

«Промисловець року»

Тіхонов В.П., директор ТОВ «Березанська суконна фабрика – 100%.

 «Меценат року»

Алекс Оронов, президент ТОВ «Баришівська зернова компанія» – 42,86%

«Діяч культури року»

Козацька М.Є., викладач хореографії Березанської школи мистецтв – 100%.

 «Спортсмен року»

Ук Дара Чан, президент клубу таеквон-до «Нага» – 44,8%;

Приємно, що вище зазначені переможці є членами нашої організації, або її надійними друзями.

Детальніше про результати конкурсу: http://berezan.org.ua/main/691-konkurs-lyudina-roku.html

Команда БО “Фонду громади Березані” ВІТАЄ ПЕРЕМОЖЦІВ!!!

 _____________________________________________________________________________________________________________________

ТОВ “Березанська суконна фабрика

створила власний іменний благодійний фонд”

Державу будують люди, а не політики. Допоки існують люди, які власноруч змінюють світ на краще, в нас є майбутнє. Вирішення соціальних проблем лише силами держави, або громадянського суспільства, або бізнесу – неможливо. Рішення слід шукати в об’єднанні зусиль громади, бізнесу, влади.

«ІМЕННИЙ ФОНД» дає змогу благодійнику (юридичній особі) створювати власний фонд на основі Фонду громади та через нього підтримувати соціальні проекти та програми, зберігаючи за програмою своє ім’я або свою назву. Беручи на себе всю адміністративну відповідальність, Фонд громади звільняє компанію від паперової роботи.

Ефективно діють іменні, корпоративні фонди в «Подільській громаді» м. Вінниці: Корпоративний фонд Подільського регіонального страхового центру ПрАТ «УПСК» підтримує лікарні та заклади освіти Вінниччини; Корпоративний фонд гурту «ТІК» – проекти у сфері мистецтва та культури.

В 2016 році ТОВ «Березанська суконна фабрика» створила власний Іменний  благодійний фонд ТОВ “Березанська суконна фабрика” з метою допомагати активним людям змінювати на краще життя громади Березані та його мешканців. Благодійний фонд ТОВ «Березанська суконна фабрика» у 2016 році підтримав соціальних проектів у місті Березань на суму 91 974 грн; з січня – початок квітня 2017 року надав допомогу:

  • 4000 грн. на лікування 20 річній жителька міста Березань Стародуб О.Ю., яка із-за тяжкої форми цукрового діабету повністю втратила зір. На початку березня, в Інституті очних захворювань і тканинної терапії ім. В.П. Філатова (м. Одеса), Олександрі проведено восьму операцію. Після операції у дівчини частково відновився зір і тепер вона може знову бачити світ;
  • 5000 грн. на будівництво пам’ятника воїнам АТО;
  • 6000 грн. для підтримки молодіжних ініціатив м. Березань та залучення молоді до вирішення соціально значимих питань, спонукання до самореалізації через втілення власних ідей і проектів тасприяння реалізації творчого потенціалу молоді;
  • 3000 грн. на підтримку участі дитячого танцювального колективу «Березаночка» Березанської школи мистецтв у Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв “Зірки Албени”.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Висловлюємо щиру вдячність колективу ТОВ «Березанська суконна фабрика» за значну підтримку у 2016 – 2017 роках соціальних проектів у місті Березань.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Навчання для зміцнення організаційної спроможності Фонду

70 Спроможність визначається як сукупність організаційних та технічних можливостей, взаємовідносин та цінностей, що дозволяють організаціям, групам осіб та окремим громадянам на будь-якому суспільно-політичному рівні виконувати функції та досягати визначених цілей розвитку протягом певного часу. Розвиток організаційної спроможності направлений на набуття/вдосконалення навичок, умінь організації, які б допомогли їй більш повно виконувати свої функції та найкращим чином представляти інтереси громадян. Розвиток організаційної спроможності є одним із пріоритетів роботи Фонду громади Березані. Саме тому представники організації систематично беруть участь у навчаннях на дану тематику.

 33854674272_b54e07fd51_kЦього разу 10-11 квітня 2017 року в “Українському селі”, що поблизу Києва, зустрілися представники українських фондів громад, щоб продовжити роботу над оцінкою організаційного потенціалу своїх фондів та когорти фондів громад загалом.

Друга частина зустрічі, 12 квітня була присвячена обговоренню методики Київського міжнародного інституту соціології, розробленої на замовлення “Школи фондів громад”, за допомогою якої визначаються потреби кожної громади.69

Завдячуючи систематичним навчанням по програмі «Школа фондів громад», яка впроваджується ІСАР «Єднання» за фінансової підтримки Фонду ім. Ч.С. Мотта та отриманим знанням постійно підвищується організаційна спроможність нашої організації. Фонд в травні – червні 2017 року вже в третє буде досліджувати потреби громади. Дані дослідження допоможуть зміцнити «голос» громад щодо необхідності змін та місцевих реформ. Правління Фонду висловлює вдячність ІСАР «Єднання» та Київському Міжнародному Інституту соціології, які погодилися допомогти фондам громад у цій складній роботі та всім прихильникам фонду за допомогу у проведенні соцдослідження.

Презентація досліджень за попередні роки знаходиться тут (при використанні даних досліджень посилання на сайт обов’язкове):

Результати опитування 2015, 2016

ПОТРЕБИ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Навчання для координаторів Молодіжних Банків Ініціатив


6810 – 11 квітня
в “Українському селі”, що поблизу Києва, зібралися представники та координатори Молодіжних банків Ініціатив, що опанувати навички тренера та фасилітатора.

Міжнародну модель громадських ініціатив для молоді “Молодіжний Банк Ініціатив” (YouthBank International) поширена в Європі. В Україні офіційним представником мережі YouthBank International є ІСАР Єднання, який реалізовує проекти, спрямовані на розвиток і популяризацію молодіжного громадського руху. Слід зазначити, що БО «Фонд громади Березані» входить у п’ятірку кращих в Україні Фондів громад за реалізацією програми «Молодіжний банк ініціатив». Для того щоб залишатись у п’ятірці – потрібні знання. Саме тому члени правління, координатори даної програми Фонду громади Березані завжди залюбки, систематично беруть участь у навчанні.67


69Координатори Молодіжних банків ініціатив мають виконувати ролі фасилітаторів та едукаторів (вчителів, тренерів) для учасників МБІ. Тому цей навчальний модуль був присвячений опануванню цих навичок: засвоєнню принципів фасилітації та неформального навчання; створенню безпечного та безоціночного середовища; формуванню та підтримці мотивації до участі.

Найбільшим інтересом учасників користалися тематики інструментів фасилітації, які стануть у нагоді для проведення зустрічей комітетів Молодіжних банків ініціатив та інтерактивні методи навчання.

 

 _____________________________________________________________________________________________________________________

Леонід Каденюк зустрівся березанською молоддю

4 квітня 2017 року молодь запам’ятає мабуть на все життя, адже вона мала можливість зустрітись з зірковою легендою України – першим космонавтом незалежної України, генерал – майором Збройних Сил, народним депутатом України 4-го скликання, Народним Послом України, Героєм України, Леонідом Костянтиновичем Каденюком; народним депутатом України 3 та 4 скликань (1998-2006), головою правління ГО «Українського молодіжного аерокосмічного об‘єднання «Сузір‘я», Олегом Володимировичем Петровим; почесним головою громадської ради при Київської обласної державній адміністрації Русланом Михайловичем Грінченком, котрі впродовж багатьох років переймаються проблемами виховання молоді.66

Учні загальноосвітніх шкіл та небайдужі до космонавтики люди із захопленням слухали розповідь Леоніда Костянтиновича65 про історію розвитку космонавтики, визначну роль українських учених, інженерів, робітників у здійсненні космічних польотів за часів СРСР і про внесок у дослідження космічного простору сучасної України. Як згадує сам Леонід Каденюк, він вирішив стати космонавтом 12 квітня 1961 року, коли вперше полетіла у космос людина. Космонавт розповів про непростий шлях втілення своєї мрії, ті випробування, які потрібно пройти для того, щоб стати космонавтом, про цікавість професії. Також детально розповів учням про етапи польоту, розкрив його труднощі, і яке фізичне навантаження мав на орбіті. Присутні ставили безліч питань, на які одержували змістовні відповіді. Леонід Костянтинович наголосив, що з освоєння космосу розпочався зовсім новий етап розвитку людства, а на питання небайдужих березанців щодо можливостей відновлення космічного потенціалу України відповів оптимістично: «Дивлячись на вас я впевнений, що знайдуться ті, хто буде підкорювати космос і будувати найпотужніші космічні літальні апарати. Саме серед вас — майбутні Корольови та Гагаріни», – наголосив Леонід Каденюк. Враження від зустрічі та емоції просто переповнювали учасників. Насамкінець, березанці вишукались у чергу, щоб сфотографуватися та взяти автограф у Першого космонавта України, а найактивнішим юним березанцям Леонід Костянтинович вручив настінний календар та фотокартку з автографами.

Особливо теплою була наступна зустріч у вузькому колі за «круглим» столом учасників «Молодіжного банку ініціатив «New Way»» з гостями: Леонідом Каденюком, Олегом Володимировичем Петровим та Русланом Михайловичем Грінченком. Гості розповіли, що їх візит до Березані був не випадковим, йому передувало ознайомлення з конкретними результатами діяльності березанської молоді, зацікавленість їхніми вже реалізованими молодіжними проектами. Відбулась відверта розмова з гостями. Лідери мали змогу подискутувати з першим українським космонавтом, дивуючи присутніх своїм дорослим світоглядом, а також поставити гостям безліч запитань, що стосуються не лише космосу, а й різноманітних проблем, котрі турбують все суспільство, зокрема, як подолати корупцію, що робити, щоб життя в державі стало кращим. Молодь зацікавлено розповідала як про вже реалізовані проекти, так і про свої плани щодо якісних змін рідного міста на краще. Окрім цього, Олег Петров розповів про роботу і завдання громадської організації, запросив молодь долучатись до розвитку космічної галузі в Україні.

 64

Також відбулась робоча зустріч Леоніда Каденюка, Олега Петрова з Березанським міським головою Володимиром Тимченком та головою БО “Фонд громади Березані” Аллою Новіковою, під час якої обговорювалися питання подальшої співпраці щодо реалізації молодіжної політики в нашому місті.

Дякуємо почесному голові громадської ради при КОДА Руслану Грінченку та Березанському міському голові Володимиру Тимченко за сприяння в організації зустрічі.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Оголошення

63Триває збір коштів та речей для військової бригади № 43, яка близько двох років перебуває у зоні ведення АТО. Одяг, продукти харчування, паски, великодні куличі, крашанки, продукти харчування тривалого зберігання, святкові дитячі малюнки та привітання нашим воїнам можна приносити до будинку культури м. Березань.

Реквізити для перерахунку допомоги:
ЄДРПОУ/ДРФО 38065546,

«ПАТ КБ ПРИВАТБАНК»,

код банку 321842,

р/р 26005053138759

Призначення платежу:

 «Безповоротна благодійна допомога  для військової бригади № 43

Завчасно вдячні за підтримку та порозуміння. Відправлення вантажу заплановане на 07 та 12.04.2017.

 _____________________________________________________________________________________________________________________

Подяка за гуманність та  допомогу

  61Фонд громади Березані висловлює свою щиру вдячність за надану фінансову підтримку, якої потребують жителі міста Балаклія, Харківської області, що постраждали внаслідок пожежі на найбільшому в Україні складі боєприпасів, який розташований поблизу міста, свідомому населенню та організаціям, а зокрема:

  • Березанському міському територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг);
  • ТОВ „Березанська суконна фабрика”;
  • КП „Березанський комбінат комунальних підприємств”;
  • КП „Житлово-побутове підприємство”;
  • КП „Міськводоканал”;
  • Управлінню соціального захисту населення виконавчого комітету Березанської міської ради;
  • Березанському міському центру зайнятості;
  • Відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства виконавчого комітету Березанської міської ради
  • Працівникам виконавчого комітету Березанської міської ради;
  • Фінансовому управлінню виконавчого комітету Березанської міської ради.

Силами громади міста було зібрано 11 тисяч гривень. Кошти були перераховані на рахунок БО „Благодійний Фонд „Мирний Дім” у м. Харків з метою придбання необхідних будівельних матеріалів для ремонту будівель, постраждалих внаслідок пожежі.

Вдячні усім за участь та підтримку!
______________________________________________________________________________________________________________________

День відкритих дверей

у Національному університеті біоресурсів і природокористування

60

31 березня представники березанського учнівського самоврядування що працюють в рамках програми «Молодіжний банк ініціатив» БО «Фонду громади Березані», були запрошені на День відкритих дверей Національний університет біоресурсів і природокористування України для випускників Київщини.

Учасників заходу привітав ректор Національного  університету біоресурсів і природокористування  Станіслав Ніколаєнко, який розповів про структуру вишу, його можливості, співпрацю з провідними університетами світу.

Підсумком заходу стало підписання угоди між НУБіП України та Київською обласною державною адміністрацією, а також між обласною радою дітей Київщини та студентською радою університету. Безперечно, це покладе початок тривалій і плідній співпраці.

 _____________________________________________________________________________________________________________________

Участь у Міжнародному конгресі

                                                             «Освіта Київщини в європейському вимірі»59

FB_IMG_149253421252828 березня представники березанського учнівського самоврядування клубу «Лідер», що працюють в рамках програми «Молодіжний банк ініціатив» БО «Фонду громади Березані», взяли участь в Міжнародному конгресі “Освіта Київщини в європейському вимірі”, присвячений 85-річчю утворення Київської області, що відбувся м. Бровари. Учасниками конгресу стали близько 1000 осіб: представники із 16 країн Європи, Північної Америки та Азії. Серед почесних гостей конгресу – Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, Надзвичайні і Поважні Посли, відповідальні працівники посольств, керівники міжнародних організацій, фондів, освітніх програм, керівники закладів освіти Київщини, лідери учнівського самоврядування Київщини та інші. Організатором заходу виступив департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації.

Лідерам були представлені найбільш актуальні проекти та напрями роботи органів учнівського самоврядування. Міжнародний проект «Культурно – освітня інтеграція молоді», «Дитяча дипломатія у рамках співробітництва міст – побратимів» та «Міжнародне співробітництво як фактор становлення лідера» стали інноваційними у організації роботи з учнівською молоддю.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Нові лідери Березані

24 березня представники березанського учнівського самоврядування клубу «Лідер», що працюють в рамках програми «Молодіжний банк ініціатив» БО «Фонду громади Березані», взяли участь в обласному зборі лідерів органів самоврядування дітей та учнівської молоді в м. Біла Церква. Засідання було святковим та щедрим на доброзичливу атмосферу. Адже святкували 10 річницю створення Обласної ради дітей Київщини для розвитку та вдосконалення, координації діяльності учнівського та дитячого самоврядування (ОРДК). ОРДК – це добровільне об’єднання ініціативної учнівської молоді, дітей-лідерів Київської області.

Учасники заходу обмінювались новинками діяльності, досвідом співпраці з різними керівними структурами і громадою. До виступу запросили і представника березанської молоді – Валерію Ніколенко. Валерія ознайомила присутніх із шляхами співпраці органів учнівського самоврядування з БО «Фондом громади Березані» в рамках програми «Молодіжний банк ініціатив». Також молодь мала змогу ознайомитись з новою формою роботи в групах під назвою «Хакатон».

Приємним стало визнання двох соціально-значимих ідей березанців (Кременецька Ю., Андрусевич К.) пріоритетними для розробки проектів та подальшої реалізації.

Всі учасники заходу залишились задоволені та натхненні на подальшу активну діяльність.

57 58 56

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Через 8-15 років у Березані буде бум громадських лідерів

55 Загальновідомо, що побудова громадянського суспільства можлива лише там де є активнодіючі громадські організації, до цього прагне й Україна. У Березані діє 42 громадських організацій та 12 благодійних фондів, тільки у 2016 році зареєстровано 2 нових громадських об’єднання. На жаль, тотальна більшість керівництва і членів громадських організацій Березані не мають необхідних спеціалізованих знань і навиків для успішної роботи, вони мало спілкуються між собою, стикаються з однаковими проблемами, викликами.

Члени правління БО «Фонду громади Березані» вирішили докорінно змінити дану ситуацію та виховати нових громадських лідерів Березані. Організація з 2014 року займається вирішенням цих проблем за допомогою унікальної нової форми громадської співпраці з молоддю під назвою «Молодіжний банк ініціатив». На сьогоднішній день в США діє більше 300 програм в 30 штатах, що залучають молодь до філантропії. Подібні програми активно розвиваються в Канаді, Великобританії, Мексиці, Новій Зеландії, Польщі, Німеччині, Австралії, Бразилії, Словаччині, Азербайджані, Росії і на Балканах.  В Україні офіційним представником Міжнародної моделі громадських ініціатив для молоді “Молодіжний Банк Ініціатив” (YouthBank International) мережі YouthBank International є ІСАР Єднання, який реалізовує проекти, спрямовані на розвиток і популяризацію молодіжного громадського руху. Слід зазначити, що БО «Фонд громади Березані» входить у п’ятірку кращих в Україні Фондів громад за реалізацією програми «Молодіжний банк ініціатив».

За рішенням членів правління БО «Фонду громади Березані», Фонд максимально сприятиме становленню нових громадських лідерів через:

  • навчальні програми основам соціального проектування і фінансового менеджменту з залученням кращих фахових спеціалістів;
  • самореалізації молоді через втілення власних ідей;
  • написання й реалізацію громадських проектів учасниками програми та надання мікрогрантів найкращим проектам;
  • проведення відкритих конкурсів соціальних проектів серед молоді;
  • реалізацію соціальних проектів, направлених на поліпшення якості  життя в місті молодими людьми;
  • організацію свят на яких буде відзначено переможців проектів;
  • ознайомлення учасників проекту з успішними громадськими організаціями як України так і світу;
  • проведення зустрічей з успішними відомими громадськими діячами, котрі змінили себе й змінюють світ навколо для переймання успішного досвіду.

Кожній молодій людині сьогодні важливо реалізувати потенціал своїх можливостей. Одночасно з цим посилюється і моральна відповідальність молоді за свої дії, розрахунок на «самого себе» у вирішенні життєвих проблем і завдань.

Маємо ВЕЛИКУ НАДІЮ, що молодь міста отримавши позитивний досвід використає його в майбутньому для розвитку громади Березані, України, Світу.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Балаклія у вогні – евакуюють людей

50 51У місті Балаклея на Харківщині 23 березня, о 2-45, на окремих площадках бази озброєння сталася пожежа. Про це повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій: “Усі вибухи відбуваються на технічній території арсеналу. Але спостерігаються поодинокі випадки розльоту осколків”; “Украерорух” тимчасово закрив небо в радіусі 40 км від місця пожежі, повідомило Міністерство інфраструктури; рух пасажирського транспорту на залізничній станції Балаклія призупинено. Станом на 07:30 було евакуйовано вже близько 20 тисяч осіб: із с. Вербовка евакуйовано 2 700 чоловік в с. Пришиб (відстань 16 км від м. Балаклія); у с. Яковенково – 806 чоловік населення у Волохів Яр (20 км від м. Балаклія); з м. Балаклія евакуйовано понад 16 317 чоловік.

Ті, хто перебуває за 2 кілометри від арсеналу, пишуть: “Все у вогні. Звук б’є по легенях”.52

Влада вже працює над наданням допомоги постраждалим, тривають переговори з міжнародними організаціями, повідомив заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука.

Враховуючи тяжку ситуацію, в котру потрапили наші співвітчизники, БО “Фонд громади Березані” просить Вас проявити гуманність та перерахувати кошти на цільовий розрахунковий рахунок Березанської міської благодійної організації «Фонд громади міста Березань», які в подальшому надійдуть до Балаклійського району Харківської області.

                                                                                      ЄДРПОУ/ДРФО 38065546,

«ПАТ КБ ПРИВАТБАНК»,

код банку 321842,

р/р 26005053138759

«ПриватБанк».

Призначення платежу: «Безповоротна благодійна допомога  для ліквідації наслідків пожежі у Балаклеї

Вдячні за підтримку та порозуміння.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Вивчаємо досвід Фондів громад48

49 22-24 березня голова наглядової ради організації Надія Слухай взяла участь в Базовій школі для новачків (м. Суми) за програмою «Школи фондів громад», яка впроваджується ІСАР «Єднання» за фінансової підтримки Фонду ім. Ч.С. Мотта. Учасники мали можливість ознайомитись з програмою Школи фондів громад, її завданнями, здобутками та перспективами, дізнатись більше про роботу Фондів громад в Україні, їх базові ознаки, необхідні складові успіху їх роботи, а також про культуру філантропії. Учасники навчання отримали чимало цікавої інформації про таку базову функцію Фонду громади, як грантмейкінг, дізналися як визначати кращі проекти і кому віддати перевагу при наданні грантів. Також ознайомилися з напрацюваннями благодійної програми Молодіжний банк ініціатив, котра сприяє реалізації творчого та інноваційного потенціалу молоді за допомогою фінансової підтримки, її соціальних ініціатив. Слід зазначити, що БО «Фонд громади Березані» входить у п’ятірку кращих в Україні Фондів громад за реалізацією програми «Молодіжний банк ініціатив». Також учасники ближче ознайомились з досвідом роботи Громадського фонду Суми.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Вчимося писати проекти

22-24 березня член правління організації Ірина Лишко взяла участь у семінарі-навчанні з написання проектів для одержання грантів міжнародних організацій, який проводився за сприяння Міністерства молоді та спорту України, Київської обласної державної адміністрації та фінансової підтримки Британської ради в Україні.

Під час навчання пройдено тренінгові програми «Локальні та глобальні громади», «Планування соціальної дії», «Брейнштормінг пошуку ідей», «Проектний цикл».

46

47

45
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Вдячність за можливість бачити

 44БО «Фонд громади Березані» щиро дякує ТОВ «Березанській суконній фабриці» (керівник Тіхонов В.П.), ПП «Ефект» (керівник  Животок О.О.),УІФК – ПАТ Агро (керівник  Ельканова С.В.), які в лютому-березні  надали матеріальну допомогу на термінову заключну операцію по відновленню зору.

20 річна жителька міста Березань Стародуб О.Ю., із-за тяжкої форми цукрового діабету повністю втратила зір. На початку березня, в Інституті очних захворювань і тканинної терапії ім. В.П. Філатова (м. Одеса), Олександрі проведено восьму операцію. Після операції у дівчини частково відновився зір і тепер вона може знову бачити світ.

Маємо надію, що після проведеної у березні операції Олександра вже скоро повернеться в активне громадське життя міста.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Галину Рих внесено до Національного

Реєстру Рекордів України

16 березня у березанському музеї було багатолюдно. Березанці прийшли привітати Галину Рих з 95-річним ювілеєм та врученням Сертифікату Національного реєстру рекордів – «Директор музею найповажнішого віку».42 43

Галина Лаврентіївна – почесний житель міста Березань, заслужений працівник культури України, засновниця, берегиня і душа історико-краєзнавчого музею Березані. Чверть віку вона збирала і упорядковувала Березанський міський народний краєзнавчий музей, який сама і створила. Вона почала збирати старожитності Березані ще у 1968 році, коли працювала сільською вчителькою історії в школі. Спочатку все зібране пані Галина складала у себе вдома, а потім допоміг директор школи – виділив кімнату. Нині музей нараховує 6 тисяч експонатів і має чимало цікавих артефактів в експозиції.

Один із них пов’язаний із відомим віршом Тараса Шевченка “Розрита могила”, написаним 9 жовтня 1843 року саме в Березані. Поштовхом до написання цього вірша стали розкопки археологічних пам’яток, зокрема могил, проведення яких в 30-40-х роках пожвавилось в Україні. Поет, як і інші українські письменники, вважав могили пам’ятками епохи козаччини, чіпати які неприпустимо.

Враховуючи, що твір «Розрита могила» був заборонений і в царській Росії, і в Радянському Союзі, ніхто із дослідників життя і творчості Кобзаря навіть не намагався знайти місце знищеного козацького кургану біля Березані.

Можливо, ми нічого не знали б про нього і донині, якби не кмітливість пані Галини і неабияка наполегливість. Вона почала розпитувати старожилів і очевидців про «Розриту могилу» і знайшла серед сільських патріархів людину, яка навіть вказала місце могили у полях за Березанню – між лісосмугою і залізницею.

Також, завдячуючи Галині Лаврентіївні, були встановлені прізвища березанців, померлих від голоду в 1932-1933 роках. Пошуковою роботою директорка музейного закладу почала займатися ще на початку 90-х років. Результатом цієї роботи стала міська Книга пам’яті, яка сьогодні зберігається в музеї.

Важко навіть осягнути все те, що зробила Галина Рих для березанців створивши краєзнавчий музей, заради якого живе і працює. Члени БО «Фонд громади Березані» бажають здоров’я, достатку  ювіляру і безмежно вдячні за збереження культурної спадщини Березані. Голова правління Фонду – Алла Новікова вручила  подяку та квіти Галині Лаврентіївна від громади Березані.

За матеріалами Українського репортера: http://ukrreporter.com.ua/culture/dyrektortsi-berezanskogo-krayeznavchogo-muzeyu-vypovnylosya-95.html

 _____________________________________________________________________________________________________________________

Підвищення організаційної спроможності

9-11 березня голова правління організації взяла участь в навчанні  з підготовки фасилітаторів оцінки організаційного потенціалу (ООП), фасилітації керованого самооцінювання когорти Фондів громад.40

 39Методологія оцінювання організаційного потенціалу (ООП) – це всебічний підхід до досягнення організаційних змін, навчання та розвитку, який передбачає активне залучення учасників процесу оцінювання. ООП допомагає організаціям виміряти ефективність їхньої діяльності, визначити пріоритети та проблеми, що постають перед організаціями, та запровадити стратегії вдосконалення.

Захід проводився по програмі Школи фондів громад, яка впроваджується ІСАР «Єднання» за фінансової підтримки Фонду ім. Ч.С.Мотта.

 _____________________________________________________________________________________________________________________

Аутсорсинг для місцевого економічного розвитку

3827-28 лютого голова правління організації взяла участь в Національній конференції «Аутсорсинг для місцевого економічного розвитку», яка проводилась за підтримки Проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні».

Метою даного проекту є створення сприятливого середовища для впровадження децентралізаційної реформи в Україні, зміцнення місцевого самоврядування, поглиблення демократичних процесів розвитку територіальних громад та стабільності держави.

У заході взяли участь близько 200 представників інституцій, діяльність яких спрямована на розвиток територіальних громад – громадських організацій, комунальних установ; представники ЗМІ та міжнародні донорські організації, які реалізують проекти у сфері розвитку громад.

Під час конференції розглянуто питання стратегічного планування розвитку малого та середнього соціального підприємництва, підготовки та впровадження проектів розвитку громад, можливості для розвитку територіальних громад. Досянуто ряд домовленостей стосовно співпраці.

 _____________________________________________________________________________________________________________________

Поїздка Жіночого клубу «Мальва»

26 лютого організовано поїздку Жіночого клубу «Мальва» до міста Києва. Учасники відвідали Ботанічний сад ім. Гришка, Національний художній музей України, Національний науково-природничий музей НАН України та Володимирський собор. Під час поїздки учасниці Жіночого клубу відвідали не тільки цікаві місця, але й змогли обговорити нагальні проблеми міста, поспілкуватись на «жіночі» теми і звісно отримати задоволення від поїздки.

35 34  37

 

 

 

 

 

 

 _____________________________________________________________________________________________________________________

32Воркшоп з ведення Facebook-сторінки


24 лютого
член правління організації взяв участь у воркшопі «Перші кроки в Facebook», який проводився за підтримки ІСАР «Єднання». Під час навчання учасники мали змогу створити з нуля сторінку організації, налаштувати її, дізнатися про основні інструменти роботи facebook-сторінки та отримати практичні поради з просування новоствореної сторінки самотужки.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Свято Масляної у Березані

30 24 лютого, перед будинком культури у Березані проходили веселі гуляння та частування, приурочені до свята Масляної – одного з найстаріших свят слов’янських народів.

Березанці мали змогу взяти участь у святковому ярмарку, де можна було придбати різноманітну сувенірну декоративно-ужиткову продукцію та хлібобулочні вироби. Звичайно, найпопулярнішими на святі були млинці. Їх на масляних гуляннях було декілька десятків видів.31

На запрошення міської влади, у святі також взяв участь актив Молодіжного банку ініціатив «New Way», який долучився до проведення загальноміського святкування «Масляної». Під час заходу молодь провела  фандрейзингову акцію з продажу різних смаколиків та 2 флеш – моби в сучасному та народному стилях. Залучено 1170 грн., які покладено на рахунок організації для реалізації Молодіжних ініціатив. Завдячуючи спонсорській підтримці ТОВ «Белла-Трейд» та підприємців міста: Жанни Бреус, Олександра Кохана та родини Грохольських, які надали свої призи, проведено безпрограшну благодійну лотерею, для збору коштів на підтримку української армії. Залучено 1470 грн., які покладено на рахунок організації для потреб української армії.

 _____________________________________________________________________________________________________________________

Загальноміська панахида пам’яті Героїв Небесної Сотні

та за загиблими в зоні АТО

 2718 – 20 лютого 2014 року стали найтрагічнішими днями в історії незалежної України. Саме в ці дні відбувалися наймасовіші розстріли євромайданівців, які вийшли на площу з мирним протестом. 20 лютого стало вирішальним днем не тільки для Євромайдану, а й для всієї України, бо тоді був повалений режим Януковича, а країна обрала європейський демократичний шлях розвитку. Тож четвертий рік поспіль березанці вшановують відвагу, силу духу, незламність і стійкість найкращих синів, які віддали своє життя, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини. 
20 лютого
у Березані відбулись загальноміські заходи під назвою «Майдан ридав, а Сотня в небо йшла. На майдані Шевченка зібралися кілька сотень березанців, які прийшли вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні та засвідчити свою повагу всім, хто відстоював на Майдані честь, гідність та майбутнє держави.

Захід проводився спільно з Березанською міською радою, відділом культури і туризму та відділом освіти.

29 26 28

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

ІХ Міжнародна конференція Українського форуму благодійників23

 «Соціальні інновації: нові рішення старих проблем»

 

2416 лютого член правління організації Ірина Лишко взяла участь у ІХ Міжнародній конференції Українського форуму благодійників «Соціальні інновації: нові рішення старих проблем». Це потужний захід року у сфері благодійності соціальних ініціатив бізнесу і громадських організацій.

25
На конференції було охоплено широке коло питань, починаючи із визначення, що таке соціальні інновації і що означає думати нестандартно, які люди потрібні, щоб сприяти інноваціям, де знайти ресурси для їх запровадження, які найкращі практики варто переймати, як спілкуватися по-новаторському, і багато інших питань. Серед 300 учасників заходу були представники організацій громадянського суспільства з України та інших країн, надавачі послуг, що спеціалізуються на соціальних інноваціях, українські державні установи та міжнародні донори. Член правління Фонду громади Березані під час  заходу ознайомився з успішними міжнародними та вітчизняними практиками благодійних організацій в сфері соціального підприємства,  дізнався про сучасні тренди розвитку соціальних інновацій у світі та нові інструменти залучення ресурсів, які втілені на практиці.

 

 _____________________________________________________________________________________________________________________

«На крилах кохання»

22
20Ось уже 17 століть поспіль закохані всього світу відзначають найромантичніше свято року – День Святого Валентина. Цей  день називають днем закоханих, він по – праву вважається улюбленим днем молоді.

Молодіжний банк ініціатив «New Way» не встояв перед спокусою провести святковий вечір в Березанському будинку культури.

Вже в холі гостей зустрічали молоді активісти з пропозицією проголосувати за найкращу валентинку від закладів освіти. Голосування проводилось символічно – цукерками. Адже, за попереднім рішенням молоді, метою акції було відправити «солодкі» голоси до Березанського реабілітаційного центру для діток з обмеженими можливостями.

В святковому залі відбувся конкурс на кращі титули для пар, що представляли кожну школу.

Під час заходу учасники конкурсу продемонстрували вміння представити себе, майстерно танцювати, креативно виконувати художні номери та готовність до походу в ресторан за всіма нормами етикету.

 21Ведучі Валерія Ніколенко та Марк Григор’єв не давали сумувати глядачам та залучали присутніх в залі до розважально – пізнавальних вікторин, познайомили з незвичними світовими традиціями залицянь, а також перевірили, чи знайомі їм всесвітньо – відомі пари.

Ковальчук Оксана – працівник Будинку культури міста та Лозко Анастасія – учениця школи мистецтв, порадували гостей ліричними піснями, а учасники хореографічного гуртка «Серпанок» (ЦДЮТ «Надія») запальними танцями.

Голова правління БО «Фонд громади Березані» вручила подяки та заохочувальні призи найактивнішій молоді за реалізацію соціально значимих проектів 2016 року в місті. Серед них: Валерія Ніколенко, Юлія Кременецька, Дарина Харченко та Світлана Бородиня.

На завершення свята, відбулося оголошення переможців конкурсу в номінаціях:

– «Найкреативніша пара» – Даценко Дар’я та Галушко Максим (ЗОШ № 1);

– «Найпрезентабельніша пара» – Дубина Дарина та Лухтай Богдан (ЗОШ №2);

– «Найромантичніша пара» – Голобор Дарина та Кривов’яз Владислав (Березанський НВК);

– «Найінтелегентніша пара» – Яременко Любов та Усмединський Ярослав (ЗОШ № 4).

За рішенням молодіжного комітету, кожна пара отримала призи у вигляді колонок, які були придбані за рахунок коштів, що молодь назбирала під час Новорічних щедрувань.

Дякуємо координатору молодіжних програм Фонду Тетяні Ковальчук за підготовку святкового дійства для молоді міста!

Захід проводився з Березанською міською радою, відділом освіти, відділом культури, ЦДЮТ «Надія».

 _____________________________________________________________________________________________________________________

19Адвокація та лобіювання ініціатив


 13 лютого члени правління організації взяли участь у навчанні з «Адвокації та лобіювання ініціатив з усунення адміністративних та регуляторних бар’єрів у процедурах розміщення зовнішньої реклами у Київському регіоні». Під час тренінгу детально розглянули процес адвокації та лобіювання асоціацій МСБ та адвокації у регулюванні зовнішньої реклами. Навчання проводилось за фінансової підтримки Програми USAID “Лідерство в економічному врядуванні”.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

18

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Відкриття фотовиставки «Благодійність в об’єктиві»

14

 7 лютого у Києві відбулось відкриття фотовиставки VII Всеукраїнського конкурсу «Благодійність в об’єктиві», організованого Українським форумом благодійників під патронатом Національної спілки фотохудожників України.SAMSUNG CAMERA PICTURES

Фотовиставка «Благодійність в об’єктиві» – це найкращі 40 фотографій, обрані з понад 500 світлин, які надійшли з усіх куточків України. Фотоконкурс проходив з листопада 2016 р. по січень 2017р. Уперше за 7-річну історію у проекті взяли участь фотографи з різних країн світу. Зокрема, на конкурс надійшли роботи французьких, румунських, грецьких, індійських та ліванських фотохудожників. Цього року найбільша увага фотографів була приділена майбутньому нашої країни – дітям, зокрема тим, хто постраждав від збройного конфлікту на Сході країни, у спеціальній номінації «Діти, поранені війною».

Відкриваючи фотовиставку в Києві, Дружина Президента України Марина Порошенко зауважила, що проект «Благодійність в об’єктиві» можна сміливо назвати сучасним фотолітописом життя українського народу: «І хочеться вірити, що наступного року серед представлених робіт ми більше не побачимо кадрів війни, а будемо радіти прикладам відродження країни».

SAMSUNG CAMERA PICTURES

16

16 1

 

 

 

 

 

 

 

Члени правління БО «Фонду громади Березані» взяли участь у відкритті фотовиставки «Благодійність в об’єктиві» та церемонії нагородження переможців конкурсу, яка проводилися Українським форумом благодійників.

У квітні фотовиставка, за традицією, вирушає у подорож Україною. За 6 років вона побувала на різноманітних майданчиках: від Кабінету Міністрів та Верховної Ради – до музеїв, галерей, бізнес-центрів. Від Луцька – до Сімферополя, від Закарпаття до Луганщини – 21-у область відвідала виставка з 2011 р., згуртовуючи місцеву громаду навколо теми благодійності. У 2017 р. виставка помандрує щонайменше до 10 міст України. Досягнуті домовленості про можливість проведення фотовиставки в Березані.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Допомога жителям Авдіївки12

Безліч страждань випало на долю Авдіївки, яка нещодавно залишилася без тепла через знеструмлення Авдіївського коксохіму внаслідок ворожих обстрілів з боку терористів. Незважаючи на тяжкі випробування долі, місцеві жителі є відданими ідеї збереження територіальної цілісності України.

В січні-лютому 2017 року у зв’язку з трагічними подіями в Авдіївці, березанці  долучились до збору гуманітарної допомоги. Зібрано: теплий одяг, ковдри, продукти харчування тривалого зберігання (згущене молоко, консерви, крупи), засоби гігієни, генератори, медикаменти, керосинові лампи, дитяче харчування та інші необхідні речі.

Наше завдання на сьогодні – допомогти мешканцям Авдіївки пережити скрутну ситуацію та військовим, що знаходяться в зоні АТО.

Фонд громади Березані щиро вдячний всім небайдужим – громаді, бізнесу, владі, які долучилися до збору та сприяли доставці гуманітарної допомоги.

11

 

 _____________________________________________________________________________________________________________________

Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров’я

 7Напередодні Нового року (за старим стилем 13 січня) в Україні відзначають Щедрий вечір. Цим самим завершувався період “Святих вечорів”, який тривав з 6 до 12 січня, коли не годилося виконувати господарську роботу. У день 13 січня українці починали готуватися до нового циклу різдвяно-новорічних свят. Традиційно в це свято водять Маланку та Козу і щедрують.
8 10

13 січня 2017 року, за ініціативи лідерів «Молодіжного банку ініціатив  New way», молодь міста познайомила березанців з обрядом щедрування – давнім українським звичаєм, коли щедрувальники піснями славлять господарів, бажають їм здоров’я та достатку. В заході взяли участь 12 членів молодіжних лідерів, які чудово відтворили героїчні персонажі та українців в традиційних костюмах на вулицях міста Березані. Молодь обійшла майже всі установи та крамниці центру міста. Березанці із захопленням та  радістю зустрічали святкову ходу. Такої яскравої та святкової ходи жителі міста давно вже не пам’ятають. Перехожі на вулицях міста радісно вітали молодь та із задоволенням робили спільні фото на згадку.

Під час вертепу залучено 3448 грн., які покладено на рахунок організації для реалізації Молодіжних ініціатив.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

5

УВАГА!!!

змінено назву Березанської міської Благодійної організації

«Фонд громади міста Березань»

З першого січня 2017 року Офіційне найменування Фонду:

  • українською мовою: Благодійна організація “Фонд громади Березані” скорочене найменування: БО «Фонд громади Березані»;
  • російською мовою: Благотворительная организация «Фонд местного сообщества Березани», скорочене найменування: БО «Фонд местного сообщества Березани».

 _____________________________________________________________________________________________________________________

ПРИВІТАННЯ З НОВИМ 2017 РОКОМ

Шановні друзі!

4Минулий рік був надзвичайно складним для всіх: для нашої держави, для наших громадян, і насамперед, – для воїнів, які ціною свого життя боронять незалежність України. У 2016 році, вперше за три роки війни, ми не поступились жодним метром своєї землі агресорові.  Навіть навпаки, крок за кроком, системно виштовхуємо їх з нашої території. Цей рік показав, що коріння милосердя, добра любові, самопожертви, патріотизму, яке протягом століть підживлювалось нашими предками не засохло, а наповну силу живить дерево, яке зветься УКРАЇНА. Наша держава зробила великий крок уперед до становлення свого європейського майбутнього.

 Одним із головних принципів роботи Благодійної організації «Фонд громади Березані» є об’єднання та взаємодія громади, бізнесу, влади. В ньому криється колосальний, ще не до кінця усвідомлений у нашій країні потенціал. Діяльність організації спрямована на позитивні зміни для розвитку громади Березані, покращення якості життя її мешканців. Наші цінності – законність та порядність, публічність та прозорість, найкращий світовий досвід та європейські стандарти благодійності. Ми живемо на зламі складних, але цікавих для нашої країни процесів. Є багато ідей, планів і головне бажання та сил для їх втілення. Розуміємо, що не все вдається одразу, проте разом ми зможемо подолати всі негаразди, зробити все залежне від нас заради майбутніх поколінь – зробити Березань комфортним для життя, а Україну сильною та успішною країною!

Хочу висловити вдячність команді програми «Школи фондів громад», яка реалізується Громадською організацією «Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання» за фінансової підтримки Фонду ім. Ч.С. Мотта. Ми отримуємо знання та досвід міжнародних експертів, висококваліфікованих юристів та українських організацій. Ці фахівці сприяли не лише створенню нашої  організації, а й продовжують брати посильну участь у зміцненні організаційних спроможностей та матеріальної бази Фонду.

Окрема вдячність Київському міжнародному інституту соціології за допомогу в проведенні дослідження «Визначення потреб громади міста Березань».

Дозвольте подякувати кожному, хто разом з Фондом пройшов цей рік, сповнений терпіння, надій, викликів та здобутків. Щира подяка усім друзям Фонду, організаціям, бізнесу, владі, березанцям!

Бажаю всім міцного здоров’я, успіхів, родинного затишку, гарного настрою і любові. Нехай у вашому житті завжди панують гармонія та удача! А найголовніше – нехай нарешті запанує мир у нашій країні та у наших серцях!

З найкращими побажаннями,

Алла Новікова,

Голова правління Благодійної організації

«Фонд громади Березані»

2016 рік

Дарунки солдатам до новорічних свят

1 Військовослужбовці 43-ї окремої артилерійської бригади надважкої артилерії Збройних сил України отримали гуманітарний вантаж напередодні Новорічно – Різдвяних свят від жителів нашого міста. Основу вантажу склали дизельна теплова гармата, сім зарядних пристроїв, набори насадок та ключів, два дизельних генератори, набори для роботи по дереву та по металу, дриль, шліфувальна машинка, бензопила, сокири, колуни, 100 мерів утеплювача «Ізовер», 100 метрів плівки, засоби особистої гігієни новорічні смаколики… Придбання всього вище переліченого стало можливим завдяки тому, що трудові колективи багатьох закладів, установ та організацій міста перерахували для цього свій одноденний заробіток на рахунок організації.

Дякуємо всім, хто долучився до акції і зробив свій внесок у допомогу2 українським воїнам, у наближення нашої спільної перемоги. Це працівники: міського відділу освіти, міської лікарні, виправної колонії № 95, військкомату,  ТОВ «Березанська суконна фабрика», виконавчого комітету Березанської міської ради, ТОВ «Тепло – Березань», управління соціального захисту населення та територіального центру соціального обслуговування, архітектурно – планувального бюро, центру зайнятості, комбінату комунальних підприємств, КП «Житлово – побутове підприємство», ТОВ «Елмер»,
ТОВ «Фарма Маркет», КП «Міськводоканал», ТОВ «Ринок 2», ТОВ «Белла – Трейд», Трубіжводоуправління, Березанського сектору обслуговування громадян № 2 Баришівського об’єднаного управління ПФУ Київської області,
управління ДКС в м. Березань, ТОВ «АвтоНомія», ТОВ «Велес Фарм», КП «Березанський інформаційний медіацентр», ФОП Нипорка Б.О., ПП Кухарєв О.Є., ФОП Кохан О.В., ПП Рудківський О.М., ФОП Назаренко В.О., ПП Сошенко Ю.О., ФОП Ольшевський К.М., ПП Кованжи Д.І., ПП Гапон В.М., ПП Стеценко Т.М.,  ФОП Богдан А.О., ПП «Сорт», ПП «Миколай+», «АВС+», ТОВ «ЮРЖ-БУД», ПП «СВТ»,  ТОВ «Вікторія», ПП «КБС – 100», ТОВ «Нафтосервіс», Подрєзова Н.Г., Подрєзов В.М., Братко В.Б., Проценко О.Г., Матюха П.Г., Орлов Д.Ю., Хатян Т.В., Хатян Ю.Г., Хрущова Т.П., Дмитренко Л.М., Майстренко В.В., Поповська О.М.

 Особлива подяка березанським діткам, які передали військовим листи із святковими побажаннями і яскраві малюнки, які стануть оберегами для солдатів та офіцерів, котрі стоять на сторожі наших мирних буднів. 

 Міський голова В.Г.Тимченко, депутат Київської обласної ради О.І.Павленко та член виконкому Д.І.Кованжи доправили зібраний березанцями вантаж в розташування 43-ї бригади, особовий склад якої передав жителям Березані щиру подяку за отриману матеріально – технічну підтримку та заряд позитивного настрою. 

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!

Бажаємо любові і добра, радості і щастя, успіхів та удачі. Здоров’я вам, вашим рідним і близьким. Всіх благ земних. Хай збудуться мрії і здійсняться бажання. Всього самого найкращого.

Команда БО “Фонду громади Березані”

_________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Результати соціологічного опитування з дослідження потреб громадиimages

У червні-серпні 2016 року Фондом громади міста Березань спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) та ІСАР «Єднання» проведено соціологічне опитування з  дослідження потреб громади. 

Було опитано більше 400 мешканців нашого міста. Одночасно аналогічне опитування проходило в інших містах України, відібраних для дослідження за спеціальною методикою. Тож за результатами маємо не тільки думку березанців про наше місто, але й можемо порівняти, як Березань виглядає на фоні інших міст, де відбувалося опитування.

Результати соціологічного опитування були представлені виконавчим директором КМІС Наталією Харченко на VIІ Щорічній конференції Фондів громад України, що проходив 30 листопада 2016 року в НСК «Олімпійський» м. Київ.

Дані дослідження допоможуть зміцнити «голос» громад щодо необхідності змін та місцевих реформ.

Правління Фонду висловлює вдячність ІСАР «Єднання» та Київському Міжнародному Інституту соціології, які погодилися допомогти фондам громад у цій складній роботі та всім прихильникам фонду за допомогу у проведенні соцдослідження.

Презентація досліджень знаходиться тут (при використанні даних досліджень посилання на сайт обов’язкове):

Результати опитування 2016

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Добрі справи березанської молоді

img_3432img_345021 грудня переможці загальноміського грантового конкурсу соціально-значимих ініціатив Валерія Ніколенко – учениця Березанського НВК та Дарина Пилипенко –  учениця ЗОШ №1 разом зі своїми друзями,  завітали привітати дітей з особливими потребами відділення денного перебування для дітей-інвалідів Березанського міського територіального центру та підопічних стаціонарного відділення постійного проживання. Дівчата придбали необхідні матеріали для ручної роботи, подарували діткам-інвалідам майстер-клас з орігами, спільно  виготовили дерево «любові», прикрасили кімнату, де малеча проводить основний час. Новорічна казка, спілкування та солодкі подарунки принесли багато позитивних емоцій діткам з особливими потребами.

img_3381Люди похилого віку стаціонарного відділення терцентру були приємно вражені та розчулені
подарунками, що приготували маленькі березанці спільно з працівниками ДЦЮТ «Надія». Подаровані картини, подушечки, ікебани й іншіimg_3366 вироби, виготовлені
власноруч будуть створювати домашній затишок, зігрівати теплом та дитячою любов’ю серця літніх людей.

img_3472Чисті та безкорисливі вчинки березанської молоді прийшли підтримати гості – керуючий справами виконкому Березанської міської ради Надія Михайлівна Слухай, Начальник управління соціального захисту населення Тетяна Віталіївна Божок та директор міського територіального центру соціального обслуговування Людмила Володимирівна Камакіна.

Грантовий конкурс проводився Фондом громади Березані у рамках програми «Молодіжний банк ініціатив «NEW WAY»» за фінансової підтримки Благодійного фонду розвитку громад «Лівобережна Київщина» та її мецената Павла Різаненка.

Детальніше: https://www.youtube.com/watch?v=mkIW6CDG_hw

img_3455

img_3479

img_3458

_____________________________________________________________________________________________________

Африканські друзі в гостях у березанських школярів

 img_32528 грудня учні 6, 7 класів Березанського НВК зустрічали в себе африканських гостей, що завітали до міста на запрошення Фонду.  Віце-президент Африканської ради в Україні Ісса Садіо Діало та члени Африканської ради в цікавій для учнів формі провели урок географії.

Ісса Садіо Діало розповів про Африку, її природні зони, населення, а також про політичну карту континенту. Педагог, культурологimg_3320 Теодоріна Каміс-Ваврик познайомила діток  з географією та культурою цього неймовірно загадкового і такого далекого континенту.

img_3343Під час презентації учні несподівано для себе відкрили «нову»  Африку, мали змогу дізнатися про природу, звичаї, особливі моменти
життя народів. Діти активно обмінювалися думками, задавали запитання, а гості із задоволенням на них відповідали. Інтерактивна вікторина викликала в школярів шквал позитивних емоцій, а отримані призи ще довго будуть нагадувати Африку.


Цікавою родзинкою було вивчення елементів африканських танців до якого активно долучалися як дівчата так і хлопці.

В кінці уроку учні прийшли до висновку, що незалежно від місцезнаходження континенту, кольору шкіри, загальнолюдські цінності мають універсальне значення та необмежену сферу застосування (доброта, правда, любов, чесність, гідність, краса, мудрість, справедливість …).

img_3256

img_3264

img_3349

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Всеукраїнський Форум «Надія на життя»

banner 240x200cm blue 21 грудня 2016 року Голова правління Фонду  взяла участь в першому Всеукраїнському Форумі «Надія на життя» – загальнонаціональній платформі, яка стала базовою для обговорення головних питань та визначення стратегії розвитку у галузі реабілітації в Україні. Темою Форуму була: «Медична, фізична, психологічна та соціальна реабілітація в Україні. Виклики ХХI століття» Метою, яку перед собою поставили організатори заходу, було започаткувати розбудову єдиної багатопрофільної мережі реабілітаційних центрів в Україні для координації зусиль всіх видів медичних, соціально-психологічних установ з реабілітації уразливих груп населення в Україні, у т.ч. учасників антитерористичної операції на сході України, алко- і наркозалежних, людей з інвалідністю та інших осіб, що потребують допомоги.

На Форумі через Панельну дискусію з експертами відбулось обговорення актуальних питань реабілітології у форматі “Світового кафе”, як методу напрацювання ідей. Учасники були залучені до розробки стратегії розвитку реабілітаційної галузі України разом з колегами державного, громадського та комерційного секторів. Протягом дня на локації «Живий довідник організацій» всі бажаючі отримували безкоштовні консультації з питань медичної, психологічної та соціальної реабілітації, мали можливість знайомитись з діяльністю українських реабілітаційних установ, організацій та компаній. Після завершення Форуму відбувся благодійний концерт Євгенія Хмари та симфонічного оркестру. Кошти, отримані від продажу квитків, були направлені людям, що потребують термінової реабілітації. За результатами Форуму було розпочато роботу по створенню Асоціації реабілітологів України та створено робочу групу, яка координуватиме взаємодію між організаціями реабілітаційної галузі.

Детальніше: http://www.icc-kiev.gov.ua/agenda/vseukrajinskij-forum-nadiya-na-zhittya

_____________________________________________________________________________________________________

Вітаємо переможців грантового конкурсу соціально-значимих ініціатив!

30 листопада завершився загальноміський конкурс у рамках програми «Молодіжний банк ініціатив «NEW WAY»» за фінансової підтримки Благодійного фонду розвитку громад «Лівобережна Київщина» та її мецената Павла Різаненка.

Призовий фонд конкурсу складав 10 000 грн. для втілення 5 молодіжних ідей (5 по 2 000 грн).

До організації надійшло 7 заявок, 5 з яких були підтримані.

bez-nazvaniyaПереможцями стали:

– Юлія Кременецька, учениця Березанського НВК з проектом «Новий рік – новий ти»;

– Валерія Ніколенко, учениця Березанського НВК з проектом «Подаруй свою любов»;

– Дарина Пилипенко, учениця ЗОШ №1, вихованка гуртка МАНУ ЦДЮТ «Надія» з проектом «Домашній затишок»;

– Анастасія Кирда та Аліна Кисіль, учениці ЗОШ №2 та ЗОШ №4, вихованки Школи мистецтв з спільним проектом «Краса врятує світ»;

– Ельміра Фарзалієва, учениця Березанського професійного аграрного ліцею з проектом «З іменем Твоїм, Україно!..».

_____________________________________________________________________________________________________

Форум-2016 – подія року найвищого рівня у громадському секторі України

img_20161129_183535_hdr29 та 30 листопада 2016 року представники нашого Фонду взяли участь у V Форумі організаційного розвитку громадянського суспільства та Щорічній конференції Фондів громад України,  що відбулися  в місті Києві на НСК «Олімпійський». Форум – наймаштабніша національна подія у громадському секторі, яка зібрала рекордну кількість учасників з України, США та країн ЄС.
Тема Форуму «Змінюємо. Впливаємо. Єднаємо!» мала на меті посилити спроможності організацій громадянського суспільства для розбудови та утвердження національної єдності через адвокацію реформ, протидію корупції, подолання наслідків конфлікту на Сході України та покращення соціально-економічного становища населення України. Ці та багато інших важливих тем15202747_10211456844723582_1604313895646938981_n-1 обговорювали на 14 дискусіях та 30 тренінгах в межах заходу.Цьогорічний Форум став п’ятим у серії подій найвищого рівня у громадському секторі, що проводяться ІСАР «Єднання» у партнерстві з Адміністрацією Президента України та за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, Уряду Швеції, Програми розвитку ООН в Україні, Представництва ЄС в Україні, Офісу Ради Європи в Україні, Фонду ім. Ч.С. Мотта, Міжнародного фонду «Відродження» та багатьох інших організацій. Знакова подія зібрала півтори тисячі представників благодійних та громадських організацій, органів державної та місцевої влади, а також підприємців та журналістів.

Найбільшою увагою на Форумі користувалась виставка кращих практик роботи з громадою. Організації та ініціативи, які були учасниками цієї виставки, переконливо довели, що згуртована спільнота може здійснювати реальні зміни на краще в житті кожного українця та всієї країни. 

Детальніше: http://ednannia.ua/175-mozhlyvosti/11874-v-forum-rozvytku-hromadianskoho-suspilstva
fotoredaktor_opgbts-1img_20161129_114625-115267826_1830756100528473_6009369768059061451_n

_____________________________________________________________________________________________________

Поїздка Жіночого клубу «Мальва»

img_290326 листопада 2016 року відбулася поїздка Жіночого клубу «Мальва» до міста Києва. Цього разу на запрошення Генерального директора парфумерної компанії «Harmonie & Expressions» Бруно Коси Ахоссея, жіночки мали змогу побувати в офісі компанії та почути надзвичайну лекцію від парфумера команії Белли Орельєновни Петренко. На прохання учасників поїздки відвідали Свято-Покровський Голосіївський чоловічий монастирь Києва, який є надзвичайно потужним духовним місцем.img_2935

Також побували на Фестивалі Kiev Flower Show, що цьогоріч вперше проходив в оновленому форматі. Змінивши форму проведенняimg_3051 із закритої вечірки для флористів на повномасштабний фестиваль квіткових ідей, організатори відкрили двері заходу для всіх бажаючих. Тож кожен міг насолодитися численними показами і майстер-класами флористів, побачити колекції сучасних букетів і композицій, а також фантастичні квіткові інсталяції та різдвяні оформлення.

Мали змогу відвідати Володимирський собор  — православний собор у Києві, який є головним храмом Української Православної церкви  Київського Патріархату, збудований ще у 1862–1882 рр. У Соборі з 1960 р. знаходяться мощі святої великомучениці Варвари. Всі бажаючі учасники поїздки мали можливість приклонитися до Великої Cвятині та чудотворних ікон Собору.

1Приємною завершаючою родзинкою дня став сольний концерт Заслуженої артистки України Руслани Якобінчук (мецо-сопрано) у супроводі Ансамблю народних інструментів «Дивограй» та заслуженої артистки України Валентини Матюшенко, що проходив у Національній філармонії України.

Дякуємо всім учасницям поїздки за чудовий день та позитивну атмосферу.

  img_3076img_3100

_____________________________________________________________________________________________________

Круглий стіл щодо вирішенні житлового питання переселенців

25 листопада у приміщенні департаменту соціального захисту Київської облдержадміністрації відбулося підбиття підсумків громадської експертизи діяльності Київської ОДА з виконання законодавства, яким визначено і гарантовано дотримання прав, свобод і інтересів внутрішньо переміщених осіб в Україні.

У заході взяли  участь: керівники управлінь Київської облдержадміністрації, науковці, члени громадської ради при Київській облдержадміністрації, члени правління “Фонду громади Березань”, представники найменш соціально захищених ВПО.

На представницькому Круглому столі в діловому ключі були розглянуті проблеми щодо вирішення житлового питання ВПО. Представлена методика, яка розроблена Центром муніципального менеджменту «Хабітат» щодо укладання регіональних цільових програм для переселенців та порядку їх реалізації в рамках державно-приватного партнерства. Прийняті рекомендації відбили спільну думку про необхідність вирішення проблем житла для найменш соціально захищених ВПО. Вирішили створити робочу групу та доопрацювати  деякі питання у робочому порядку. У лютому 2017 року провести міжрегіональну конференцію щодо ВПО: забезпечення житлом, роботою, прийняття у свою громаду, забезпечення нарівні з усіма соціальним захистом, медичними і соціальними послугами, а для дітей і молоді – освіта у дружніх лавах місцевого школярства та студентства.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

ПОЕЗІЯ В ГРАНІТІ

спільний проект громади, бізнесу, влади

220px-taras_shevchenko  В історії України ще не було людини, яка б мала такий велетенський вплив на уми і серця своїх співвітчизників, як Тарас Григорович Шевченко.  Він не був політиком, та на його ідеях сформувалось і зросло чимало громадських організацій і партій. Він не був дипломатом, проте широта його поглядів, вклад у світову літературу та мистецтво, а головне – світоглядні ідеї загальнолюдського братерства та любові здобули для України та українців належне визнання та пошану серед світової спільноти.

Світова громадськість вважає творчість Тараса Шевченка найяскравішою сторінкою світової культури, естетичною і науковою цінністю.

Прийнято вважати, що в світі найбільше пам’ятників встановлено  Ісусові Христу і Будді. Напевно, так воно і є, хоча жодне джерело не називає точну їх кількість. А от на третьому місці – Тарас Шевченко. До сьогоднішнього дня в світі налічувалось 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку: 1256 в Україні та 128 за кордоном  (у 35 державах).

За кордоном найбільше пам’ятників Шевченку встановлено у Росії – 30 (10 пам’ятників та 20 меморіальних дошок), в Казахстані – 16, у США  та Канаді – по 9, а також у Білорусії (6), Польщі (5), Молдові (4), Бразилії (3), Аргентині (3), Франції (3) …

Перший пам’ятник Т. Шевченку відкрито у 1881 році з нагоди 20-річчя від дня смерті митця у м. Форт-Шевченко (Казахстан) під керівництвом І. О. Ускова, який був комендантом Новопетровського укріплення, коли Шевченко перебував там на засланні.

В Україні перший пам’ятник Шевченку (його погруддя) встановлено у Харкові в садибі Алчевських у 1881 році.

Найвіддаленішими від Києва об’єктами, які присвячені поетові, є монумент у Пекіні (відстань від Києва складає 6456 км), вулиця Шевченка в Хабаровську (6900 км), пам’ятники поету у Вашингтоні (7847 км), Буенос-Айресі (12 826 км) та Канберрі (14 913 км).

До встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку у Вашингтоні були причетні чотири президенти США, які здійснили свій унікальний внесок, виявили свою особисту повагу та продемонстрували усьому світові визнання і величезне значення постаті Тараса Шевченка. 26 жовтня 1964 року, вшановуючи великого українського поета та борця за права і свободу народів, президент Ліндон Джонсон у своїй промові сказав: «Любов до українського поета цілком зрозуміла, гордість за його досягнення цілком виправдана. Прикметно, що тут, у столиці великої і вільної республіки, поставлено пам’ятник Шевченку, щоб він усім живим і тим, хто прийде після нас, нагадував про його велич. Шевченко цілком заслуговує на почесті, якими оточується».

До 200-річчя з дня народження поета у березні 2014 року була створена перша інтерактивна карта об’єктів, пов’язаних з іменем Тараса Шевченка.. На інтерактивній карті проекту «Світ Шевченка», створеній телеканалом «Інтер» та інформаційним порталом «Подробиці», позначено 1060 пам’ятників Кобзарю, а також міста, села, вулиці, музеї, навчальні заклади, театри, названі на його честь. Ці об’єкти знаходяться в 32 країнах на різних континентах.

Жителі нашого міста пишаються своїм співвітчизником і тим фактом, що Т.Г.Шевченко у 1843 році приїздив у Березань. Побачивши, як російські солдати розкопують стародавній курган, поет був дуже вражений і написав зухвалого антиросійського вірша «Розрита могила», рядки якого хвилюють серця людей і сьогодні.

З історії встановлення пам’ятника

Ідея спорудження монумента на центральному майдані Березані належить очільнику міста  Володимиру Григоровичу Тимченку, який сприяв будівництву  пам’ятника і став одним із перших меценатів цього загальноміського проекту. Автор ідеї планував перенести погруддя Тараса Шевченка від музею і встановити його на центральному майдані міста, що носить ім’я поета. Та й центральна вулиця Березані тепер має назву Шевченків Шлях. Цією дорогою Тарас Григорович їздив до Лукашевича та до князя Рєпніна в Яготин. До 1989 року пам’ятник поету  стояв саме на цьому місці. Було ухвалене рішення виконкому про перенесення пам‘ятника. Цю пропозицію підтримав і депутатський корпус. Але думки  березанців розділилися. Щоб не розпалювати конфлікт між прихильниками та противниками ідеї перенесення пам’ятника, було запропоновано встановити новий бюст Шевченка, який стане справжньою окрасою нашого міста та підкреслить значимість культурної спадщини Березані.

Автор проекту пам’ятного місця Роман Грохольський.

Авторську роботу, скульптуру погруддя погодився надати відомий скульптор України, заслужений художник України, доцент Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Бойчука Микола Білик. Робота видатного майстра, визнаного в усьому світі,  органічно вписалася у композицію.

Планувалося відкрити пам‘ятник під час урочистостей з нагоди 400 річчя міста. Але під час роботи виникли певні труднощі. Потрібен був камінь певної довжини, якості і фактури, а його непросто було знайти.  Роботи з гранітом виконували майстри з Коростишева під керівництвом Зінчука Г.І. І тут була дотримана технологія, аби пам‘ятник стояв вічно, зроблено все належним чином.

21 листопада 2016 року відбулося святкове відкриття пам’ятного знаку Великому Кобзареві у нашому місті.

Пам‘ятник Шевченку в центрі м. Березань – 

це втілення поезії «Розрита могила» в граніті

foto-dlya-istori%d1%97-uspixu-berezan-1

Ідея пам’ятника – це не просто погруддя Шевченка, а втілення в граніті знаменитої поезії «Розрита могила», яку Тарас Григорович написав у Березані. Перед тим, як братися до роботи, автор проекту  Роман Грохольський багато разів прочитав цей вірш. Коли працював над ескізами, консультувався з відомими мистецтвознавцями: професором Михайлом Романовичем Селівачовим, Валентином Петровичем Кашубою, викладачем кафедри дизайну Інституту декоративно-прикладного мистецтва імені Бойчука, відомим художником – дизайнером Анатолієм Степановичем Сімоніком. Після кожної консультації в ескіз вносились зміни. Остаточний варіант монумента був узгоджений із скульптором Миколою Біликом. Загальна висота споруди 5,65 м.

Нижній ярус постаменту символізує український рушник, а також вишиту сорочку.

Курган з каміння – це символ розритої могили, про яку писав Шевченко, та української землі. У кургані відсутня його четверта частина – це вкрадена частина української землі.

На цьому місці вибита восьмикутна зірка – символ матері, один із найбільш поширених символів, які зустрічаються у візерунках традиційних вишитих  українських рушників.

 141105-sokilvoli-20-1Шевченко у поезії постійно звертається до матері – України. З розритої могили, наче квітка, проростає воля, якої так прагнув Шевченко. Її символізують елементи Тризубу. Як відомо, Тризуб – давній знак (Триглав, Трійця), який є символом Божественного світу. Його використовували князі ще за часів Київської Русі, як ознаку влади. Всім відомо, як Шевченко прагнув волі для України.

 Щодо напису на постаменті:

Спочатку планувалося написати «Світе тихий, краю милий, моя Україно…». Але це буде незавершене звернення Кобзаря. На фотокопії рукописів Шевченка саме наступні два рядки поезії «За що тебе сплюндровано, За що, мамо, гинеш?» були підкреслені. В них  – весь біль, який відчував Шевченко, переживаючи за важку долю України. Поезія «Розрита могила» дуже актуальна й сьогодні, хоча з часу її написання минуло 173 роки.

Елементи орнаменту на постаменті поєднані з орнаментами, викладеними плиткою на майдані. Восьмикутна зірка в ромбі,  Символ Матері – є одним з найголовніших символів на рушниках, Основа знаку – видозмінена восьмикутна зірка. Цей знак утверджує життя, велич матері, її головну роль у продовженні роду людського. Троянди в давнину називалися ружами. Це слово походить від  давньослов’янської назви Сонця – Ра. Крім того, в древній Україні словом «руда» називали кров. Троянди у візерунки впліталися за правилами рослинних орнаментів і символізували нескінченний рух Сонця і постійне відродження. Там, де троянди вплетені в геометричний орнамент, вони є не просто квіткою, а квіткою – зіркою, яка символізує Всесвіт як систему. Використання символів на постаменті пам’ятника та на майдані  поєднує їх в один архітектурний ансамбль.

Будівництво пам’ятника повністю виконане за рахунок благодійних коштів, переважна частина яких була надана через Березанську міську благодійну організацію «Фонд громади міста Березань» благодійниками: Баришівське районне споживче товариство, МПП «Ренаско», Овчаренко Т.І., ПАТ «Київсільелектро», ПП Кованжа Д.І., ПП «Маріам-С», ПП «С.В.Т.», ТОВ «Аерок», ТОВ «АПР», ТОВ «Белла Центр», ТОВ «Баришівська зернова компанія», ТОВ «Березанська суконна фабрика», ТОВ «ВК Альтернативне тепло», ТОВ «Дорпоектбудсервіс», ТОВ «Елмер», ТОВ «Енкор-Плюс», ТОВ «Єврооїл груп», ТОВ «Інтек», ТОВ «Київфарм», ТОВ КП «Промбутсервіс», ТОВ МЦ «Баухемі», ТОВ «Нафтосервіс», ТОВ «Орес-Агро», ТОВ «Фарма-Маркет», ТОВ фірма «Дисконт», ТОВ «Чогар».

Дякуємо міському голові Володимиру Григоровичу Тимченку, якому належить ідея спорудження монумента на центральному майдані міста Березані. Володимир Григорович всіляко сприяв будівництву  пам’ятника і став одним із перших меценатів цього загальноміського проекту.

Дякуємо автору погруддя заслуженому художнику України, доценту Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука Миколі Білику  та автору проекту Роману Грохольському, які втілили поезію Великого Кобзаря в граніті.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

      Конкурс соціально-значимих ініціатив

2015061214481614 листопада 2016 року Березанська міська благодійна організація «Фонд громади м. Березань» у рамках програми «Молодіжний банк ініціатив «NEW WAY»» оголошує початок міського конкурсу соціально-значимих ініціатив за фінансової підтримки Благодійного фонду розвитку громад «Лівобережна Київщина» та її мецената Павла Різаненка.

Конкурс триває з 14 листопада до 30 листопада 2016 року.

Детальніше у розділі програми-конкурси

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Конкурс Diamond Challenge запрошує молодь до участі

diamond-ukraine-logo-1024x713-1За підтримки Міністерства молоді та спорту України та Благодійного Фонду «Інститут громадянської освіти та суспільних програм» в партнерстві з американським університетом Delaware проводиться конкурс Diamond Challenge for High School Entrepreneurs USA.

Мета Diamond Challenge – надати можливість молоді розвивати свій підприємницький хист, сформувати комплексне розуміння фінансової діяльності та цінності грошових коштів, а також сприяти цілеспрямованій молодіжній підприємницькій діяльності.

Конкурс направлений на підтримку молодіжних підприємницьких проектів серед учасників від 16 до 18 років в Україні. В рамках конкурсу молодь має змогу презентувати свій суспільно-корисний бізнес-проект та отримає можливість виграти 10000 доларів США.

Детальніше: https://icepp.org.ua/proekti-icepp/item/95-diamondchallengeukraineforhighschoolentrepreneurs.html

________________________________________________________________________________________________________________________

Творча лабораторія Молодіжних банків ініціатив

p1780261Розвиток суспільства неможливий без активної громадської діяльності підростаючого покоління. Сучасна молодь дійсно прагне не лише до самореалізації, а й до кращих змін в країні в цілому. 

5 – 9 листопада  2016 року представники Молодіжного банку ініціатив “New Way” Тетяна Ковальчук та Юлія Кременецька отримали надзвичайну нагоду пройти навчання по застосуванню креативних методів роботи в громадській діяльності, що проходив у мальовничому містечку Стрий   (Львівська обл.).

Учасники мали змогу поспілкуватись з представниками Молодіжних Банків Ініціатив (МБІ) України та Польщі, перейняти кращий досвід та креативні ідеї стосовно роботи МБІ, обговорити ключові аспекти роботи, особливості, сильні сторони та виклики, що стоять перед МБІ України та Польщі.  

Дружня, доброзичлива атмосфера, відсутність конкуренції, відчуття причетності до єдиної, доброї справи, допомогли подолати не лише міжкультурний бар’єр, а й з легкістю спілкуватись англійською мовою.
p1780552p1780290

Впевнені, що отриманий досвід необхідний у розвитку української молодіжної ініціативи. Такі заходи сприяють і особистісному зростанню учасників, вчать їх публічно відстоювати свою думку і позицію, реалізувати власні ідеї, відчувати свою причетність до спільноти філантропів в усьому світі. Переконані, що за такою молоддю – майбутнє нашої держави.

Захід проводився за фінансової підтримки та сприяння:  Міністерства молоді та спорту України, Українсько – польської ради обміну молоддю, ІСАР “Єднання”, Fundacja DLA Polski, “Школи фондів громад” ІСАР “Єднання”, Благодійного фонду «Рідня”.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Розпочато збір коштів на спорудження пам’ятника воїнам-афганцям та воїнам АТО

З жовтня місяця розпочато збір коштів на спорудження пам’ятника воїнам-афганцям та воїнам АТО у м. Березань. Спорудження цього пам’ятнику – данина поваги до подвигу земляків. На прикладі славних воїнів-інтернаціоналістів, їхнього героїзму виховується не одне покоління громадян. Їхня мужня витримка – це приклад для успадкування молоддю. Ми маємо знати про страшні події афганської війни і пам’ятати, що серед нас живуть люди, які своєю відвагою і мужністю засвідчили відданість народу України.

Кошти на спорудження пам’ятника воїнам-афганцям та воїнам АТО будуть накопичуватись на цільовому розрахунковому рахунку для соціальних проектів Березанської міської благодійної організації «Фонд громади міста Березань».

 202a85399125904

Реквізити для пожертв:

ЄДРПОУ/ДРФО 38065546, «ПАТ КБ ПРИВАТБАНК», код банку 321842, р/р 26005053138759 «ПриватБанк».

Призначення платежу: на спорудження пам’ятника воїнам-афганцям та воїнам АТО

Завчасно вдячні за підтримку, порозуміння та сподіваємось, що в місті найближчим часом з’явиться пам’ятник на знак вшанування пам’яті тих, хто поліг під час афганської війни та АТО.

_____________________________________________________________________________________________________

img_2443Молодіжний банк ініціатив – це цікаво для учнівської молоді!

Для кожного представника молоді сьогодні важливо реалізувати потенціал своїх можливостей. Одночасно з цим посилюється і моральна відповідальність молоді за свої дії, розрахунок на «самого себе» у вирішенні життєвих проблем і завдань.

Для реалізації таких можливостей з’явилася нова форма громадської співпраці молоді під інтригуючою назвою «Молодіжний банк ідей». На сьогоднішній день в США діє більше 300 програм в 30 штатах, що залучають молодь до філантропії. Подібні програми активно розвиваються в Канаді, Великобританії, Мексиці, Новій Зеландії, Польщі, Німеччині, Австралії, Бразилії, Словаччині, Азербайджані, Росії і на Балканах. 

В Україну модель молодіжної добродійності у формі Молодіжного Банку була привезена з Північної Ірландії, як паросток екзотичного дерева, і почала своє зростання на базі Фондів громад України. 

Молодіжний банк ідей – благодійна  молодіжна  програма,  унікальний спосіб залучення молоді до прийняття рішень щодо вирішення проблем місцевої громади.img_2712 Банк ідей, банк соціально значимих проектів, банк молодих та ініціативних людей, які готові допомагати іншим  людям та місцевій громаді. Молодіжний банк – це не лише надання грантів, це особиста програма розвитку, яка формує в молодих людях почуття власної гідності і впевненість у собі, надає їм можливість отримати нові навички в сфері лідерства, командної роботи, прийняття рішень, вирішення проблем, комунікації, ведення переговорів, складання звітів, презентацій, управління проектами, надання інтерв’ю, прийняття фінансових рішень, роботи  в команді,  зміни міського середовища, практичного втілення своїх ідей та багато-багато  іншого.

У вересні місяці учасники Молодіжного банку ініціатив м. Березань затвердили власну назву «NEW WAY» та  розпочали активну фазу формування МБІ.

11 жовтня учасники «NEW WAY» обговорили напрямки роботи МБІ, прийняли рішення про затвердження власного логотипу, розпочали навчання з фандрейзингових компаній та написання грантів.

img_269127 жовтня проведено спільне засідання Молодіжного банку ініціатив за участю Голови громадської ради Київської обласної державної адміністрації Грінченка Руслана Михайловича та представників Благодійного фонду ІСЕРР. Молоді запропоновано взяти участь у міжнародному конкурсі для молодих підприємців Diamond Chаllenge.

Сподіваємося, що в найближчому майбутньому нова форма громадської співпраці молоді під назвою «Молодіжний банк ініціатив «NEW WAY»» поповнюватиметься новими креативними ідеями молодих людей, завдяки яким місто Березань буде розвиватися і процвітати.

img_2722img_2764

_____________________________________________________________________________________________________

Навчальний візит до громадських організацій Республіки Польща

14708155_329685267389159_8562699008777030235_nГолова правління Фонду Алла Новікова мала честь відвідати Польщу, м. Радом з 18 по 21 жовтня, як керівник однієї із 1014731340_329685414055811_3259113630577187739_n перспективних неурядових організацій України. Мета поїздки – вивчення унікальної польської технології «Дій локально» (або «Справи локальні»), яка успішно реалізується цілою мережею організацій в Польщі. Польська Академія розвитку філантропії, яка супроводжує даний проект в Польщі, допомогла у пошуку партнерів у Польщі для реалізації спільних проектів, апробації технології в Україні і розвитку аналогічної мережі  в Україні. Під час навчання  отримано знання з програми «Діяти локально» (концепція, її діяльність, успіхи), подання цілей проекту «Глобальним викликам локальні рішення». Ознайомлено з найкращими практиками Осередків.

Те що Європа вражає своїм ритмом життя і прагматизмом – нікого вже цим не здивуєш. Багато цікавого досвіду є у польських колег. Нам є чому повчитися! Вибрати партнерську організацію було не легко, адже кожна польська організація унікальна і досвід кожної з них майже повністю можна використати в Україні. Дуже задоволені майбутнім спільним проектом з організацією Arka.  Даний проект по волонтерству буде хорошим додатком (продовженням) нашої роботи з молоддю міста Березань. Впевнені, що співпраця між Польськими і Українськими організаціями відкриє нові можливості і лише позитивним прогресом закрокує вперед!

Дуже вдячні Академії розвитку філантропії в Польщі та ІСАР “Єднання” в Україні за надану таку чудову можливість.

Маємо надію, що після успішної реалізації спільного проекту з Аркою буде надана можливість реалізувати інші цікаві та корисні проекти з іншими Осередками «Дій локально».

_____________________________________________________________________________________________________

Децентралізація в Березанській громаді

На сьогоднішній день в Україні об’єдналося вже 184 територіальних громади, а до кінця року мають намір об’єднатися ще 250, серед них і Березанська громада.

За декілька років фінансової децентралізації, яка почалася у 2014 році, міста відчули серйозні зміни. Вже в цьому році місто Березань отримало ріст бюджету на 50%.

hqdefault

12 жовтня члени правління Фонду разом з активістами, сільськими головами прилеглих територіальних громад, керівниками сільськогосподарських підприємств та розробниками методичних рекомендацій щодо створення об’єднаних територіальних громад, взяли участь у зустрічі з питань децентралізації громади, яка відбулася за ініціативи Березанського міського голови Володимира Григоровича Тимченка. Володимир Григорович наголосив на доцільності децентралізації влади і проведення адміністративно-територіальної реформи, що дозволить об’єднаним громадам жити заможно. В ході зустрічі експерти детально роз’яснили присутнім процеси та етапи об’єднання громад. Присутні намітили подальші кроки щодо завершення об’єднання територіальної громади.

_____________________________________________________________________________________________________

img_2408«Дні культури народів Африки у м. Березань»


Культура нації, один із найістотніших чинників її самовиявлення і світосприйняття, важливий показник її життєздатності й духовності, найбільший і найдорогоцінніший скарб кожного народу. Беззаперечно, що справжній патріотизм починається зі ставлення до рідної культури. Традиції в Україні – це справжній народний скарб, ми мусимо зберегти та, нічого не втративши, передати нашим дітям, щоб не перервався зв’язок поколінь, щоб зберегти генетичну пам’ять нашого народу.

Культуру власного народу потрібно пізнавати в тісних зв’язках із розвитком суспільства, історії, h89ztxvzh3asmh9m7eofoфілософії, світової генези. Між різними культурами народів світу існує певна єдність, вони мають розбіжності й разом з тим деякі спільні закони свого розвитку, можуть впливати одна на одну. У світовій культурі органічно поєднуються різні національні культури. Вони, як річки, що впадають у безмежне море людської духовності, проте не губляться там, а створюють потужні течії, даруючи людям неповторні перлини мистецтва. А що об’єднує народи? Це культура та прагнення до краси й творчості. Національні культури протягом віків зберігають свою самобутність, але разом із тим взаємодіють між собою й взаємозбагачуються в процесі творчого впливу, у зв’язках із фольклором, мистецтвом, філософією.

Метою заходів – показати традиційне і сучасне мистецтво Африки, а також познайомити з культурою цього неймовірно загадкового і такого далекого континенту.

5-8 жовтня у місті відбулася низка культурно – пізнавальних заходів:img_2415

Для учнів шкіл №1 та НВК проведено лекцію «Культура народів Африки» та «Живу бібліотеку «Африка та африканські традиції» за участю віце-президента Африканської ради в Україні Ісса Садіо Діало та членів Африканської ради.

img_2416 Жителі міста мали змогу відвідати:

  • виставку картин сучасної художниці Токав-Седх Патріції, киянки з африканськими коренями;
  • виставку фотографій, масок, предметів побуту…;
  • лекцію «Культури народів Африки» від історика, перекладача, сходознавця, африканіста, журналіста Юрія Косенка;
  • показ африканських фільмів «Непокорені» та «Довга дорога до життя»;
  • кофейну церемонію;
  • міні-концерт;
  • показ мод та майстер–клас зав’язування шарфів від дизайнера Альони Недашківської.

Також березанці мали змогу ознайомитись з аромамаслами Африки від Генерального директора парфумерної компанії «Harmonie & Expressions» Бруно Коси Ахоссея.

Заходи проводились за сприяння Африканської ради в Україні Національної ради жінок України та Березанської міської ради.

Детальніше: https://www.youtube.com/watch?v=-zZynluAIJI

_____________________________________________________________________________________________________

Національний рейтинг благодійників 2016

rprjh5enhcyНапередодні Дня європейських благодійних фондів, який відзначається 1 жовтня, стали відомі імена переможців ІІІ Національного рейтингу благодійників серед українських фондів за підсумками 2015 року. Метою Національного рейтингу благодійників є  сприяння розвитку прозорої та підзвітної благодійності в Україні. Рейтинг формується на підставі фінансових показників – річних витрат благодійних фондів та організацій на власні благодійні програми, які задекларовані у річних податкових звітах та добровільно надані організаціями організаторам рейтингу з копіями підтверджуючих документів. Цього року Національний рейтинг благодійників проводиться втретє. Перший рейтинг був проведений у 2013 році, другий — у 2015 році.

У Національному рейтингу благодійників у 2016 році взяли участь 74 благодійних фонди та організації, роботу яких визнано прозорою та підзвітною (в Україні діє 15 тисяч благодійних фондів). Це значно вищий результат у порівнянні з попередніми роками, адже у 2013 році у рейтингу взяли участь 34 фонди, у 2015 році — 57 фондів. Протягом 2015 року учасники рейтингу витратили на благодійність 790,9 млн. грн.

Приємно, що Березанська міської благодійна організація «Фонд громади м. Березань» вже другий рік поспіль отримує відзнаку, що свідчить про прозорість і підзвітність роботи фонду!

На основі Національного рейтингу благодійників, що публікують свої податкові звіти створена інтерактивна база благодійних фондів та організацій, які дбають про підзвітність. Фонд громади м. Березань серед них!

Карта благодійності: http://ufb.org.ua/rating/

_____________________________________________________________________________________________________

pvnqd7aaqx4Виставка художника  Володимира Шпака «З берегів Азова»

21-25 вересня на запрошення Фонду до нашого міста завітав талановитий український художник-дизайнер Володимир Андрійович Шпак. Березанці мали чудову нагоду відвідати виставку авторських робіт «З берегів Азова», що проводилася з нагоди святкування 400-річчя міста.

Під час виставки можна було ознайомитись тільки з маленькою частиною робіт, що створювалися протягом багатьох років, для показуimg_2179 обрані найцікавіші.

Володимир Андрійович через мистецтво доносить до глядача своє світосприйняття, вчить людей бачити в ньому прекрасне та неповторне. Внутрішній зміст картин – це заклик любити свою Батьківщину, любити та берегти рідну природу. Кожна картина – це витвір мистецтва, яка має свою історію та значення. Дивлячись на них, відпочиваєш душею.

SAMSUNG CAMERA PICTURES Відвідувачі мали нагоду зігрітися теплом творів великого майстра пензля та особисто поспілкуватись з автором.img_1774

Для учнів Березанського професійно-аграрного ліцею
художник провів майстер-клас з мистецтвознавства. Під час зустрічі він насамперед прагнув не просто передати знання, а розбудити в них те, що приховано навіть для них самих, зрозуміти й усунути те, що заважає в саморозвитку. 

Команда Фонду громади міста Березань від жителів міста засвідчує свою повагу та щиру подяку за можливість доторкнутись до прекрасного.
img_1778img_1779img_1781

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Урок миру – живе спілкування

 img_1681Щороку у другій половині вересня в день відкриття чергової сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй в усьому світі традиційно святкують Міжнародний День миру. Цього року цей день припав на 21 вересня.

 Зараз сама ідея миру є державною політикою. Тільки в державі, де панує мир, спокій, злагода, зміцнюється економіка, зростає добробут людей, з молодого покоління формуються справжні громадяни незалежної держави. Адже саме молоде покоління являє собою майбутнє й може забезпечити подальший її розвиток.

Минулої середи у Березанському будинку культури вперше відбувся Урок миру для учнів 8-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів та Березанського професійного аграрного ліцею.

  У фойє будинку культури учні мали змогу оцінити талановиті картини відомого українського художника-дизайнераSAMSUNG CAMERA PICTURES Володимира Шпака. Картини митця вражають грою кольорів і багатогранністю зображення навколишнього світу. А на головній сцені проходив урок миру, на який були запрошені поважні гості: старший науковий співробітник Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України, член Правління Національної Рада жінок Україні Тетяна Тарасова, Голова Правління культурного центру «САН» Тетяна Андрущенко, учасник бойових дій в Афганістані, учасник революції на Майдані, учасник бойових дій, волонтер, автор і виконавець пісень Ян Апріль, заступник редактора загальнодержавної газети «Справи сімейні» Людмила Грабовенко, віце-консул Посольства Гвінейської Республіки, віце-президент ГО «Африканська Рада в Україні» Ісса Садіо Діалло, Олімпійська чемпіонка зі стрільби з пневматичного пістолета, член збірної України, член Федерації стрільби України, повний кавалер Орденів княгині Ольги, кавалер Ордена «За заслуги» Олена Костевич, Голова правління МГО Федерації жінок за мир у всьому світі Тетяна Коцеба, художник-дизайнер Володимир Шпак, заступник Голови Міжнародного комітету захисту прав людини, полковник, доктор філософії, громадський діяч Наталія Кривуца, президент Всеукраїнської спортивної федерації атлетичного багатоборства, майстер гирьового спорту, володар 23 світових рекордів Станіслав Подгурський, Голова громадської організації «Земляцтво Судан», бізнесмен Хамді Адам, заступник Голови Правління культурного центру «САН» Наомі Шинохара.

У цьому році тема Міжнародного Дня миру – «Цілі сталого розвитку: складові елементи миру». 17 цілей в галузі сталого розвитку були прийняті 193 державами-членами ООН на історичному саміті глав держав (Нью-Йорк, вересень 2015 р.) як програма дій на наступні 15 років, зокрема: подолання бідності, вирішення проблем голоду, підтримання хорошого здоров‘я, якісна освіта, гендерна рівність, чиста вода та належні санітарні умови, використання відновлювальної енергії та інші. Учасник бойових дій Ян Апріль розпочав захід виконанням пісень про війну, які вразили присутніх гіркотою втрат і глибиною переживань. Гості та учні пом‘янули хвилиною мовчання загиблих воїнів Афганістану й АТО. Потім гості розповідали про своє розуміння миру.

img_1739img_1751img_1766

Основні тези заходу: необхідно навчитись прощати один одному; не заздрити; займатись спортом, щоб захищати слабших, вирішувати будь-які питання мирним шляхом і, головне, – з маленького миру — в собі самому, в групі, родині, державі — починається й великий та благодатний мир на нашій планеті.

А на завершення заходу березанські діти вручили гостям заходу символ миру лелеки, які виготовлені за технікою орігамі. Потім учні мали нагоду у приватних розмовах  поспілкуватись і задати свої запитання гостям зустрічі.

  Тож такі заходи сприяють формування у свідомості підростаючого покоління розуміння єдності, цілісності та взаємозалежності сучасного світу.

Захід організували Інститут проблем виховання Національної академії педагогічних наук України, Березанська міська благодійна організація «Фонд громади м. Березань», Національна Рада жінок України за сприяння та підтримки виконавчого комітету Березанської міської ради та міського голови Володимира Тимченка.

Детальніше: https://www.youtube.com/watch?v=nUEcSnBQ9Ng

_____________________________________________________________________________________________________

Африканська та українська жінка – так багато схожого!

5 11 вересня у Березанському будинку культури відбулась чергова зустріч учасниць жіночого клубу «Мальва». Цього разу на зустріч були запрошені: віце-консул Посольства Гвінейської Республіки, віце-президент ГО «Африканської ради в Україні»  Ісса Садіо Діалло; старший науковий співробітник Інституту проблем виховання НАПН України, член правління Національної ради жінок України Тетяна Вікторівна Тарасова; Генеральний директор парфумерної компанії «Harmonie & Expressions» Бруно Коси Ахоссей; Парфумер команії  «Harmonie & Expressions» Бела Орельєновна Петренко; провідний науковий співробітник Національного музею українського народного декоративного мистецтва Людмила Олександрівна Тихонова; педагог, культуролог Теодоріна Каміс-Ваврик; приватний підприємець, член «Африканскої ради в Україні» Маріам Нан Кіавете.img_1409

 На засіданні клубу, яке пройшло у щирій і по-домашньому теплій атмосфері, Бела та Бруно продемонстрували 30 видів аромоолій, розповіли про аромотерапію і рекомендували аромодизайн будинку, а також представили 12 трендів світової моди парфумів. Окрім цього, Теодоріна та Маріам показали майстер-клас пов’язування різними способами  головних уборів у африканському стилі, а Людмила Олександрівна продемонструвала способи пов’язування та носіння українських народних жіночих та дівочих головних уборів кінця ХІХ початку ХХ століття. Учасники мали змогу не тільки взяти участь у майстер – класах а й сфотографуватись у головних уборах. Жіночки прийшли до висновку, що не зважаючи на національність, колір шкіри… між нами жінками так багато спільного!

Захід проводився спільно з Африканською радою в Україні та Національною радою жінок України.

img_1499img_1558img_1625

_____________________________________________________________________________________________________

Соціологічне опитування з  дослідження потреб громадиimages

У червні-серпні Фондом громади міста Березань спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) проведено соціологічне опитування з  дослідження потреб громади. Проведення дослідження – дуже серйозна, кропітка і нелегка справа. Проте дуже потрібна, щоб чітко розуміти стан справ у своїй громаді, на його основі розробляти стратегію роботи, мати базу для вибудовування діалогу з бізнесом та владою, почути , чого хоче громада, й що ми разом можемо змінити у нашому Домі. Для того, щоб отримати достовірну інформацію з цих питань, ми звертаємось до різних людей.

Було опитано більше 400 мешканців нашого міста. Респонденти відповідали на понад 50 питань, які містили в собі ще декілька підпитань. Одночасно аналогічне опитування проходило в інших містах України, відібраних для дослідження за спеціальною методикою. Тож за результатами матимемо не тільки думку березанців про наше місто, але й зможемо порівняти, як Березань виглядає на фоні інших міст, де відбуватимуться опитування.

Ми дуже вдячні ІСАР «Єднання» та Київському Міжнародному Інституту соціології, які погодилися допомогти фондам громад у цій складній роботі. Фахівці Київського Міжнародного Інституту соціології виконають обробку анкет та їх аналіз. Результати опитувань будуть представлені на V Форумі з організаційного розвитку, що проводиться щороку ІСАР «Єднання» у партнерстві з Адміністрацією Президента України та за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), Уряду Швеції та МФ «Відродження».

_____________________________________________________________________________________________________

Благодійні SMS – добро з кожного телефона
62319

Автор: Український форум благодійників

Мобільні благодійники — це люди новітніх технологій і оперативних рішень. Після успіху кампанії на допомогу постраждалим від землетрусу на Гаїті ($43 млн SMS-пожертв) уперше було досліджено мотивацію мобільних благодійників. Виявилося, що більшість переказів зроблено імпульсивно — як моментальний відгук на прохання допомогти. За рік після трагедії на Гаїті сталася інша масштабна катастрофа — повінь у Пакистані, що вплинула на життя майже 20 млн. людей. СМС-пожертви стали одним з основних способів збирання благодійної підтримки від населення (було отримано близько 64 млн фунтів стерлінгів підтримки). Найбільший в РФ благодійний фонд “Подари жизнь” п’яту частину надходжень отримує через благодійні есемески (це мільйони доларів на рік). Для своєї армії українці зібрали понад 40 млн гривень, відправляючи благодійні текстові повідомлення вартістю 5 грн на короткий номер 565. 

Благодійне СМС-повідомлення дає користувачеві мобільного телефону змогу у будь-який час, у будь-якому місці підтримати добру справу. На відміну від благодійного переказу через Інтернет або за допомогою інших технологічних засобів, текстове повідомлення – зовсім безпечний спосіб переказу грошей, оскільки не вимагає від користувача залишати додаткові персональні й фінансові дані.

Одна з головних перешкод для масової СМС-благодійності в Україні – ПОДАТКИ! 45% із кожної перерахованої на благодійність гривні – це податки! З них:

20% ПДВ,

7,5% збір до Пенсійного фонду України та

18% податок на прибуток. 

Таким чином, мобільні оператори сьогодні відмовляються від проведення благодійних кампаній зі збору коштів на цілі благодійної діяльності за допомогою благодійних голосових та текстових повідомлень, оскільки поточна ситуація з оподаткуванням не відповідає міжнародній практиці і викликає негативну реакцію з боку потенційних благодійників.

Упродовж 2012–2014 років за ініціативи Українського форуму благодійників була створена робоча група з експертів компаній мобільних операторів України: АТ «Київстар», ПрАО «МТС Україна», ТОВ «Астеліт» та представників благодійного сектору. Вони спільними зусиллями розробили зміни до законодавства, які спрямовані на усунення податкових перешкод для збору СМС-пожертв (законопроекти № 2297 – 1 і № 2440). Закладений в них механізм узгоджений із Державною фіскальною службою України.

11 серпня  Український форум благодійників спільно з аналітичним центром “Соціоконсалтинг” проводив фокус-групу з питання практичного запровадження смс-благодійності в Україні. У обговорені цього важливого для України питання взяла участь голова правління Фонду громади міста Березань Алла Новікова. Під час фокус-групи обговорили модель організації збору благодійних пожертв через смс-повідомлення, питання звітності щодо витрачених благодійних пожертв, практичні аспекти формування довіри до благодійних організацій та популяризації їхньої діяльності.

_____________________________________________________________________________________________________

25-а річниця незалежності України

День Незалежності – це надзвичайно важлива подія для кожної держави. Вона є приводом ще раз продемонструвати любов до Батьківщини та розповісти на весь світ про свої звичаї та традиції.

Незалежність України це перш за все це є воля, це є вільний вибір народу, кожного українця, який любить свою землю, який хоче її бачити квітучою. Мабуть нам послано ці випробування за ту нашу несвідомість, яка була в нас раніше і тому саме це свято ми зустрічаємо свідомо, як українці, як нація, як люди, котрі хочуть бачити свою державу незалежною, вільною і квітучою.

img_1232

img_1209
Місто вже зранку розквітло вишуканими барвами вишитих сорочок.  Березанці вже традиційно зібрались на центральній площі і висловили впевненість в тому, що Україна все ж таки переможе та щиро помолились за Незалежність України.

Березанська міська благодійна організація «Фонд громади м. Березань» вітає усіх з Днем Незалежності України. Бажаємо миру і добра у кожну оселю, мирного неба і єдності. Віримо, що Україна переможе. Віримо, що перемога – близько!

 img_1225

_____________________________________________________________________________________________________

Виставка «Шляхами Африки»

 В Києві в Національному музеї імені Тараса Шевченка відкрилась виставка «Шляхам Африки», яка була організована партнерською організацією «Інтернаціонального Союзу» – Африканською Радою в Україні. У відкритті виставки взяли участь іноземні дипломатичні представництва, акредитовані в Україні, місцева африканська діаспора та просто небайдужі громадяни, зацікавлені таємничою культурою африканського континенту. Даний проект присвячений Африці, її природі і різноманіттю сприйняття цього континенту.

img_9029img_1074img_9061

Протягом заходу відбулася персональна виставка сучасної художниці Токав-Седх Патріції, киянки з африканськими коренями, а також презентація національного африканського одягу, культури і скульптури. В програмі проекту «Шляхами Африки» низка лекцій про Африку (кулінарію, музику, поезії і дефіле моди по закриттю виставки). Виставка експонувалася з 24 червня по 10 липня 2016 року.

Під час відкриття виставки, на якій були присутні Голова правління Фонду громади м. Березань Алла Володимирівна Новікова та керуюча справами виконавчого комітету міської ради Слухай Надія Михайлівна, досягнуто ряд домовленостей про проведення «Днів культури народів Африки у м. Березань».

_____________________________________________________________________________________________________

Спільні кроки на зустріч розвитку підприємництва в місті

img_112111 липня у залі засідань Березанського міського центру зайнятості відбувся круглий стіл на тему «Шляхи мінімізації та усунення бар’єрів у розвитку підприємництва м. Березань». У заході взяли участь представники малого та середнього підприємництва міста, представники Березанської міської ради та громадських організацій міста.

Мета зустрічі – обговорення послідовних кроків (заходів), реалізація яких дозволить зменшити регуляторні бар’єри та покращити бізнес-середовище для суб‘єктів підприємництва та підприємств. Виступаючи на засіданні, заступник міського голови А.П. Петренко зазначив, що в місті дуже важливо створити привабливий інвестиційний клімат та вніс пропозиції створення окремого інформаційного порталу підприємництва та інвестицій. Підприємці міста розповіли про перешкоди з якими стикаються у щоденній роботі. Голова Громадської організації «Асоціації підприємців» міста Березань Г.М. Рудківська у своєму виступі зауважила у необхідності сприяння підвищення рівня прозорості місцевої влади та необхідності створення умов для розвитку саме місцевого бізнесу. Секретар міської ради Л.А. Москаленко розповіла про розуміння владою проблем підприємців і намагання підтримки ініціатив з боку підприємців щодо усунення комунікативних бар’єрів між владою і бізнесом. Голова правління Березанської міської благодійної організації «Фонд громади м. Березань» А.В. Новікова запропонувала об’єднати зусилля бізнесу, влади та громади.img_1162

Під час зустрічі присутні обговорили комплекс заходів, які дозволять підприємствам та підприємцям працювати успішніше. Серед них – випуск інформаційних довідників (буклетів, в яких міститиметься інформація про підприємства та підприємців міста). На думку учасників, проведення загальноміського конкурсу «Успішних історій підприємництва міста» могло б стати цікавою родзинкою, що заохочуватиме підприємців до «здорової» конкуренції, поширенню інформації про підприємства як на території міста, так і за його межами, що в свою чергу сприятиме популяризації місцевого підприємництва та просування власної продукції.

Тож сподіваємося, що запропоновані заходи та нові ідеї найближчим часом будуть втілені в життя, а наші підприємства та підприємці працюватимуть успішніше, створюючи нові робочі місця та  забезпечуючи надходження до бюджету.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Пошуки шляхів подальшого використання сміттєзвалища у с. Коржі

30 червня у смт. Баришівка делегація від Березанської міської благодійної організації «Фонд громади м. Березань» взяла участь у обговоренні на тему «Пошуки шляхів подальшого використання сміттєзвалища у с. Коржі»

dsc_9055Зі вступним словом до учасників звернувся народний депутат Павло Різаненко, наголосивши на актуальності та важливості пошуку згоди щодо подальшого використання сміттєзвалища та закликав представників громад м. Березань, смт. Баришівка, с. Коржі та представників органів місцевого самоврядування до активної дискусії, аби «зрушити із мертвої точку» одну із актуальних проблем району.

Більше 50 учасників впродовж кількох годин бурхливо дискутували щодо альтернатив майбутнього впорядкування сміттєзвалища, починаючи зі встановлення сортувальної лінії, аж до побудови сміттєпереробного заводу. Наприкінці заходу громадяни заслухали презентацію від представників інвестора, які були присутні на заході та представили можливості реалізації конкретних проектів на сміттєзвалищі с. Коржі.

dsc_9139Захід організовано Лабораторією законодавчих ініціатив  спільно з Лігою Інтернів в рамках проекту Модельний округ за підтримки Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» за ініціативою народного депутата України Павла Різаненка.

(за матеріалами ГО «Лабораторія законодавчих ініціатив» )

Детальніше:http://parlament.org.ua/2016/07/02/thm-smittyezvalysche-korzhi/

_________________________________________________________________________________________________________________________________

26 червня – День молоді

img_0975День молоді — свято України. Відзначається щорічно в останню неділю червня відповідно до Указу Президента України від 22 червня 1994 року N 323/94 «Про День молоді». Свято встановлене «На підтримку ініціативи молодіжних об’єднань і організацій України».

Цього року до святкування Міжнародного дня молоді у Березані долучились майстрині жіночого клубу «Мальва». Березанці мали змогу взяти участь у різних майстер-класах від майстринь жіночого клубу «Мальва». Молодих березаночок зацікавив майстер-клас по догляду за шкірою обличчя та тіла від Наталії Реплянчук та майстер-клас з плетіння коси від Наталії Антипенко. Також сподобались майстер-класи з шиття ляльок від Олени Бурдун, декупажу Арекназан Геворкьян, вишивки бісером від майстринь Анни і Олександри Животок та Євгенії Цвігун, вироби зі стрічок  народної умілиці Надії Малюти.

img_0978img_0956img_0945

img_0936

img_0966

img_0954

Святкування та відвідування майстер-класів принесло позитивних емоцій і численних вражень.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Круглий стіл у центрі зайнятості

24 червня члени правління Фонду взяли участь у «Круглому столі» на тему: «Роль служби зайнятості в реалізації політики зайнятості на місцевому ринку».

1385592_originalЗасідання зібрало представників  міської влади, бізнесу та громади, щоб обговорити функціональність та результативність Центру зайнятості, задоволення потреб клієнтів. У ході роботи було детально розглянуті питання розбудови соціального партнерства у сфері сприяння зайнятості населення, напрямки покращення взаємодії соціальних установ, можливі напрямки вдосконалення діяльності Державної служби зайнятості з урахуванням реформи децентралізації влади.

Власне бачення за темою засідання висловили соціальні партнери Березанського міського центру зайнятості. Найбільш конструктивні пропозиції щодо удосконалення діяльності служби зайнятості стосувалися роботи установи з питань організації громадських робіт, договір між фізичними особами-підприємцями та найманими працівниками, надання дотацій роботодавцями на новостворені робочі місця з відшкодуванням витрат на заробітну плату, створення системи обліку на домних працівників, які працюють у сім’ях гувернантками, няньками тощо.

_____________________________________________________________________________________________________

Зелені свята у музеї

img_073919 червня учасниці жіночого клубу «Мальва» взяли участь у екскурсії до Національного iсторико-етнографiчного заповідника «Переяслав» в м.Переяслав-Хмельницький. Учасники поїздки мали змогу відвідати музеї: археологічний, українського рушника, хліба, декоративно-ужиткового мистецтва Київщини, народного сухопутного транспорту Середньої Наддніпрянщини, космосу, «Поштова станція», українських обрядів.

Побували на народних гуляннях свята Зеленої неділі, що вже стали традиційними і щороку збирають в Музеї багато переяславців та гостей міста.

Більш як 90 народних майстрів, з різних куточків України представили жіночі прикраси (з кераміки, бісеру, дерева, тканини, природного каміння), дерев’яний та  глиняний посуд, натуральну косметику, свічки та фігури з воску, вишитий і тканий одяг, картини з риб’ячої кістки, одяг в техніці «валяння з шерсті», трав’яні іграшки і ще багато чого корисного та цікавого.

Народні традиційні свята наші предки святкували завжди весело. Настрій усім присутнім гостям на святі дарували аматорські пісенні та танцювальні колективи Переяславщини.

Того дня березаночки стали значно ближчими до природи, висловили їй своє шанування, долучилися до традицій і народних обрядів біля красуні-віхи.

Завдяки усмішкам та щирим радісним обличчям свято набуло незабутньої атмосфери родинного тепла, миру та дружби.

img_0822 img_0666 img_0783

_____________________________________________________________________________________________________

Святкуємо разом!

1 червня маленькі березанці зібралися в міському Парку Слави, щоб відзначити своє свято – Міжнародний день захисту дітей.

Майстрині жіночого клубу «Мальва» провели цікаві майстер-класи для діток.


img_0582Тетяна Бурдун познайомила діток з  колекцією іграшок «Тільда» та показала процес виготовлення іграшок власноруч. Крихітні сукні, чудові наряди, цікаві деталі ручної роботи – все це зачаровує і захоплює з першої хвилини знайомства з ляльками. Ці милі створіння, зшиті з великою любов’ю, в кожну вкладено не лише кропітка праця, але ще і частинка душі майстра.

img_0558Рамзія Ковальська представила яскраві та барвисті роботи  з вишивки бісером, з додаванням намистин, гудзиків… Змішання фактур, стилів, барвистих дрібниць, роблять вишивку стильною, милою і привабливою.

img_0603Валентина Цвілій показала як власноруч можна зробити домашні капці.

img_0586

Арекназан Геворкян ознайомила дітлахів з дуже захоплюючим видом творчості – декупажем.


Загальноміське свято було організоване службою у справах дітей та сім’ї, відділлом культури і туризму, відділлом освіти виконавчого комітету Березанської міської ради, Центром дитячої та юнацької творчості «Надія», Дитячо – юнацькою спортивною школою «Старт», «Фондом громади міста Березань» та територіальним центром соціального обслуговування. Організатори подбали про те щоб цей день запам’ятався малечі незабутніми враженнями і сподіваються, що дорослі й надалі захищатимуть дітей від усіляких бід дитинства.


Віримо щоб маленькі громадяни міста виростуть гідними людьми і неодмінно стали гордістю своєї Батьківщини.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Розпочато опитування потреб громади

«Фонд громади Березань»  за підтримки ІСАР «Єднання» вже другий рік поспіль проводить опитування мешканців міста Березань щодо нагальних потреб громади. Для того, щоб отримати достовірну інформацію з цих питань, ми звертаємось до різних людей. Одночасно аналогічне опитування проходить ще в 23 містах України, відібраних для дослідження за спеціальною методикою. Для нас дуже важливо, щоб відповіді були правдиві та достовірні.

Ми повністю гарантуємо таємницю Ваших відповідей – в анкеті, яка заповнюється у Вас, не будуть записані ні Ваша адреса, ні Ваше прізвище. Ваші відповіді будуть введені до комп‘ютера разом з відповідями усіх інших опитаних, а результати опитування будуть використані лише в узагальненому вигляді. Ваше ім‘я ніяк не буде пов‘язане з повідомленою інформацією.

bez-nazvaniyaЗапрошуємо всіх жителів міста долучитися до опитування.

Анкета з визначення потреб місцевої громади знаходиться тут: ПОТРЕБИ_МІСЦЕВОЇ_ГРОМАДИ_2016_Анкета

та надіслати за адресою Фонду: fond_berezan@ukr.net

Презентацію з визначення потреб громади за 2015 рік можна знайти тут:ПОТРЕБИ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ 2015

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Фотовиставка «Україна очима польського фотохудожника»

02 червня на запрошення Фонду в місто приїхав відомий фотохудожник Гумулинськи Мечислав Мечиславович, щоб привітати юних березанців з Міжнародним Днем дитини.

В міському будинку культури школярі мали змогу ознайомитися з частиною робіт фотохудожника та ліцензійними відеороликами про природу та культуру України. Фотовиставка «Україна очима польського фотохудожника» допомогла березанцям поглянути на Україну з іншого боку, відкрити нові грані буденних пейзажів, побачити родзинки українських міст та ще більше цінувати красу нашої країни.

Мечислав Мечиславович громадянин Польщі, резидент України, кандидат технічних наук, заслужений тренер, майстер авіаспорту Польщі, капітан вітрильного міжнародного плавання і спорту, бізнес-інвестор, журналіст. Неодноразово нагороджувався як переможець міжнародних конкурсів фотографії. Багато років має досвід співпраці з відомими виданнями технічних журналів Європи. Є співавтором технічних і наукових книг в Польщі, які перекладалися іншими мовами. Має більше 200 ліцензійних різнопланових відеороликів. У фотографії спеціалізується на особливій оптиці і нестандартних фото-сюжетах. У оточенні йому присвоїли звання “папа рацій”, “фото слідчий”. Неодноразово і зараз виручає в криміналістиці – може сфотографувати відбитки пальців, незалежно від температури, голову бджоли з відстані 10 метрів, кожен кратер на місяці. У виданнях українських книг часто фотографії Мечислава друкуються, як в змісті книг, так і на обкладинках.

Захід проводився за сприяння Березанської міської ради.

Маємо надію, що березанці ще не раз зможуть насолодитися творчими роботами фотохудожника.

DSC_0010DSC_0017DSC_0021

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Визначено переможців загальноміського конкурсу

Зроби місто кращим

Для творчих людей не існує сміття. Із пластикових пляшок, автомобільних шин… можна зробити величезну кількість всіляких виробів. Вони можуть бути красивими, корисними… Політ фантазії і трохи кмітливості – все, що потрібно для виготовлення власними руками еко-арт-споруд.

24 травня 2016 року конкурсна  комісія ознайомилася з творчими роботами юних березанців. Кожна композиція, виріб, окремий елемент виконані з великим натхненням та любов’ю. Тому такі куточки дитячої творчості стали окрасою не тільки навчальних закладів, а й міста. Багато березанців в свій вільний час приходять на територію навчальних закладів відпочити разом з малечою та полюбуватися виробами юних майстрів.

Дуже важко було визначити одного переможця конкурсу. Тому Конкурсною комісією прийнято рішення грошову винагороду в розмірі 1500 грн. розподілити наступним чином:

Березанський НВК    – 800 грн

Професійно-аграрного ліцей – 350 грн

ЗОШ № 2 – 350 грн

Члени комісії висловили побажання, щоб в подальшому екзотичні вироби прикрасили не тільки території навчальних закладів, а також й парки та вулиці нашого міста.

Запрошуємо всіх відвідати навчальні заклади міста та отримати приємні враження.

Конкурс проводився за фінансової підтримки Березанського міського голови В.Г. Тимченка.

IMG_0477IMG_0514IMG_0522

______________________________________________________________________________________________________________________

Підведені  перші підсумки загальноміського конкурсу молодіжних ініціатив

Зроби місто кращим

28 квітня 2016 року конкурсною комісією  підведено підсумки І-го етапу конкурсу. 

Дуже порадували вироби юних майстрів чотирьох навчальних закладів міста.  В кожній композиції є свої родзинки, які будуть тішити око багатьох березанців.

Конкурсною комісією прийнято рішення надати матеріальну підтримку ініціативним групам ЗОШ №2, ЗОШ №4, Березанського НВК,  Професійно-аграрного ліцею у розмірі 2 000 (кожній ініціативній групі по 500 грн.) для подальшого вдосконалення еко-арт споруд.

23-24 травня буде визначено одного переможця ІІ-го етапу конкурсу.

Переможець отримає грошову винагороду – 1500 грн.

Конкурс проводиться за фінансової підтримки Березанського міського голови В.Г. Тимченка.

Запрошуємо всіх відвідати навчальні заклади міста та отримати приємні враження.

IMG_0449

IMG_0411

IMG_0362

IMG_0419

IMG_0443IMG_027

Всі роботи можна знайти в розділі Фотогалерея

_________________________________________________________________________________________________________________________________

ЛИСТИ НАДІЇ

На сьогоднішній день є дуже болюче питання утримання Надії Савченко за гратами в Росії. В багатьох березанських сім’ях моляться за її здоров’я та повернення додому. Молодь Березані теж занепокоєна долею Героя України і висловила бажання морально підтримати та написати «Листи Надії». Фонд громади вирішив посприяти молодіжній ініціативі та передати дитячі листи Голові Національної Ради жінок України Людмилі Андріївні Порохняк – Гановській для подальшої передачі через родину Надії до неї особисто.

Національна Рада жінок України (НРЖУ) – громадська організація, яка об’єднує жіночі організації України, колективний член Європейської і Міжнародної Ради жінок, складається з багатьох всеукраїнських та міжнародних жіночих організацій, які охоплюють широкий, різноплановий спектр діяльності на ниві громадянського суспільства нашої держави. Метою організації є консолідація зусиль жіночих організацій, спрямованих на поліпшення становища жінок у державі, підвищення їх ролі й соціального статусу в суспільстві, задоволення та захист спільних інтересів жіночих громадських організацій, членів Ради. НРЖУ останніх півтора року проводить різноманітні заходи та акції, як в Україні так і за кордоном,  активно бореться за визволення Надії Савченко з неволі. 17 березня представники Міжнародної Ради жінок зустрілись у Нью-Йорку з Генеральним Секретарем ООН Пан-Гі Муном і обговорювали спільні дії по визволенню Надії Савченко.

НРЖУ є партнерською організацією нашого фонду.

Мріємо, що дитячі листи, як маленькі сонячні промінчики дитячої надії зігріють Велику Надію українського народу. Віримо, найближчим часом Надія Савченко повернетесь на Батьківщину та зробить ще багато добрих справ! 

????????????????????????????????????

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Нові можливості для молоді

13 квітня у будинку культури Фонд громади міста Березань презентував нові акції та конкурси у рамках проекту «Молодіжний банк ідей». На захід були запрошені поважні гості: представник програми «Молодіжні банки ідей» в Україні на міжнародному рівні Анна Ноcак, голова благодійної організації «Фонд розвитку громади Драбівщини» Олег Балюра, керуючий справами виконкому Березанської міської ради Надія Михайлівна Слухай, учні навчальних закладів нашого міста.

Захід розпочав музичним подарунком Олег Балюра. До речі, Олег – «золотий голос Черкащини». Тож пісні гостя сприяли створенню позитивної творчої атмосфери. Голова Фонду Алла Новікова подякувала за співпрацю керівництву Березанської міської ради та підтримку ініціатив молоді міста. А Надія Михайлівна Слухай запросила дітей і усіх березанців приєднатися до загальноміських заходів та ініціатив, активно брати участь у конкурсах, майстер-класах і, зрештою, допомогти нашому місту стати кращим.  Представниця програми «Молодіжні банки ідей» в Україні на міжнародному рівні – Анна Носак наголосила, що молодіжні банки (Youth bank) дають можливість молоді втілювати свої ідеї, розвивати навички, які необхідні для працевлаштування та у повсякденному житті, банки ідей – це школа професійного та особистого розвитку. На сьогодні 23 країни у світі мають молодіжні банки ідей, а в Україні на даний час розвивається 5 молодих банків у містах: Житомирі, Вознесенську, Ірпені, Цюрупинську, Березані. В минулому році було підтримано 24 молодіжних проекти в Україні на суму 2569 євро.

З 2014 року у Березані розпочато роботу по програмі «Молодіжний банк ідей». У минулому році проведено тренінги з написання грантів для молоді в усіх навчальних загальноосвітніх закладах.

А.Д. Василишина розповіла про нову ініціативу молоді «Листи Надії».

У минулому році «Фонд громади м. Березань» проводив соціологічне опитування серед 200 молодих людей. За результатами побудували «Дерево молодіжних проблем міста Березань». На думку молоді – основна проблема нашого міста – екологія. Тож у рамках проекту «Молодіжний банк ідей» благодійна організація «Фонд громади м. Березань» проводить конкурс «Зроби місто кращим!». Про цей конкурс детально розповіла координатор Тетяна Ковальчук.

Він проходитиме у два етапи. На першому етапі (14 квітня – 26 квітня) учні навчальних закладів міста мають можливість створити еко-арт споруди з пластикових пляшок, автомобільних шин та інших твердих побутових відходів на території навчальних закладів, парків чи за місцем проживання. Конкурсна комісія, що складається з молодих людей віком до 25 років, визначить 5 найкращих споруд і переможці отримають кошти у розмірі 500 гривень на вдосконалення своїх ідей для подальшої участі в конкурсі. На другому етапі (30 квітня – 22 травня) 5 переможців попереднього етапу вдосконалюють свої еко-арт споруди. 27 травня на сайті Березанської міської благодійної організації «Фонд громади м. Березань»   berezanfond.com.ua    оприлюднює результати конкурсу. 1 червня переможець цього етапу здобуде грошову винагороду у розмірі 1500 гривень.

А для допомоги у створенні еко-арт споруд учням навчальних закладів були продемонстровані слайд-шоу та відео «Виготовлення з пластикових пляшок бджілки, черепахи, з автомобільних шин – лебедів тощо».  Оксана Коломієць надала практичні поради щодо оформлення виробів. По завершенню заходу учні мали змогу взяти участь у майстер-класі з виготовлення із пластикових пляшок бджілки та свинки, які проводили вчитель ЗОШ №2 Оксана Коломієць та культорганізатор ЦДЮТ «Надія» Наталія Трушина.

Сподіваємось, усі навчальні заклади нашого міста візьмуть участь у конкурсі «Зробимо місто кращим!» і сприятимуть процвітанню й покращенню благоустрою рідного міста.

       DSC_0066 DSC_0067 DSC_0087

DSC_0092

DSC_0085

____________________________________________________________________________________________________

«Миротворення в Україні: роль жінок»

thumb-newsdocument-564x376-c92214-15 березня 2016 року у м. Києві члени правління Фонду взяли участь у підсумкових семінарах за Програмою «Миротворення в Україні: роль жінок» та загальному підсумковому засіданню. На захід з’їхалися жінки-активістки з усіх областей України, також були присутні представники ОБСЄ, Посол Республіки Молдови в Україні та інші поважні гості.

Жінки обговорювали досягнуті результати та започатковані проекти за результатами напрацювань Програми у регіонах, розглядали перспективи подальшого розвитку миротворчих ініціатив, можливості співпраці з владою. Як зазначила заступник голови МГО “Ів.-Франківське земляцтво”, член Ради Спілки жінок України, Лариса Гриджук відкриваючи загальне підсумкове засідання, «Програма не завершується, сьогодні ми тільки підводимо проміжні підсумки та обговорюємо подальші плани дій. Проведена акція заявила, що потреба встановлення активного діалогу серед наших співвітчизників є, й ми, жінки, спроможні його встановлювати, вести та ефективно налагоджувати.»

У свою чергу голова СЖУ Леокадія Герасименко відмітила, що поряд з успіхами та досягненнями Програми, у ході були викриті й проблемні зони. «Це є наші напрямки для подальшої пильної уваги та посиленої роботи,» – наголосила лідер СЖУ.

Представник канадської організації SSS, що виступила партнером СЖУ у Програмі, Брайан КЕРР виразив впевненість, що проведена робота відкрила простір для розвитку, для проведення майбутніх реформ та важливіших змін, які так необхідні сьогодні Україні. На загальному засідання жіноцтво прийняло в цілому проект Резолюції за результатами роботи Програми «Миротворення в Україні: роль жінок».

Всеукраїнська Програма «Миротворення в Україні: роль жінок» започаткована Спілкою жінок України та провадилася за підтримки уряду Великої Британії та за допомоги канадської неурядової організації Stabilization Support Services (SSS).

(за матеріалами Спілки жінок України)

_________________________________________________________________________________________________________________________________

«Успішна та щаслива жінка: сила перетворення»

27 лютого 2016 року напередодні Міжнародного жіночого дня Фонд громади м. Березань спільно з Громадською організацією «Ангели країни” та відділом культури і туризму провели  інтерактивне обговорення на тему: «Успішна та щаслива жінка: сила перетворення». Під час обговорення було представлено новий проект Ангелів “Відродження Жінки”. Детально про проект розповіла Світлана Саламатова – член Всеукраїнського Клубу Успішних жінок, авторка глобального онлайн діалогу про дискримінацію у суспільстві медіа каналу Global ICA Channel. Гості заходу познайомилися із героїнею проекту Аллою Драгоман, якій «ангели» розробили покроковий план дій на цілий рік і допомогли вийти із критичної ситуації, перебороти свої страхи та стати успішною ефектною впевненою жінкою. Говорили про українську жінку та її роль у розвитку суспільства, про жіночі цінності та бачення мети, про шлях до успішного життя.

Головною гостею зустрічі була Голова Національної Ради Жінок України Людмила Порохняк-Гановська, яка розповіла про дії, спрямовані на визволення Надії Савченко та книгу, що написала Надія, намагаючись донести нам історію свого життя.

Дякуємо всім гостям та учасникам зустрічі  за позитивну атмосферу.

 Бажаємо всім жінкам щасливого майбутнього!

12800287_538196329696576_6679818677475036026_n

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Звітуємо перед громадою міста

11 січня 2016 року в Будинку культури відбулося відкрите засідання Фонду перед громадою міста за результатами роботи у 2015 році.

Вже третій рік поспіль Фонд проводить публічне звітування та ще раз підтверджує прозорість та підзвітність організації.

Голова правління розповіла присутнім про роботу Фонду, представила фінансову звітність за минулий рік та поділилася планами на майбутнє. Під час засідання Людмила Миколаївна Крамаренко розповіла про роботу Жіночого клубу «Мальва», Микола Іванович Курилко розповів за патріотичний напрям роботи Фонду.

На засіданні були присутні представники влади, громадські діячі та просто небайдужі жителі міста, які не просто мріють про позитивні зміни, але й готові до них долучитися! Вони дали високу оцінку діяльності Фонду та висловилися на підтримку планів на майбутнє.

IMG_0199 1