EdnanniaNEW

Berezan_LOGO_smallBerezan_coat
27 квітня 2017 року
відбулася регіональна конференція «Розвиваємо громаду через благодійність», яка проводилась спільно з ІСАР «Єднання» та Березанською міською радою.

Ідея конференції йшла «знизу догори» і являлась результатом пошуку нових форматів взаємодії громадськості, влади та бізнесу.

Мета конференції  – заснування механізму партнерської взаємодії влади, бізнесу та громади з метою організації конкретних соціальних проектів, направлених на систематичну роботу в громаді; мотивувати організації громадського суспільства приділяти належну увагу власному зростанню та становленню в сфері організаційного розвитку.

Участь у заході взяли представники громадських організацій Київщини, які зацікавлені у власному організаційному розвитку; ініціативні групи, які діють на місцевому рівні, вмотивовані до розвитку та налагодження партнерств; представники всеукраїнських благодійних організацій; члени, волонтери, однодумці «Фонду громади Березані»; представники бізнесу та влади.

 DSC_0090Учасників регіональної конференції привітала керуючий справи виконкому Березанської міської ради Надія Слухай: “Приємно, що наше невелике містечко стає центром не лише культурним, промисловим, але й центром благодійності, волонтерства, – зазначила Надія Михайлівна.DSC_0119

Присутні оплесками привітали Берегиню історії нашого міста, директора Березанського народного краєзнавчого музею Галину Рих, ім‘я якої внесено до Книги рекордів Гіннеса України, як найповажнішого за віком директора музею. Для всіх писутніх Галина Лаврентіївна з любов’ю прочитала відоми віш Т.Шевченка “Розрита Могила”, який є дуже знаковим для нашого міста.  Голова правління Благодійної організації «Фонду громади Березані» Алла Новікова подарувала Галині Лаврентіївні новий музейний експонат – плакат Леоніда Каденюка, котрий нещодавно відвідав наше місто, з автографом першого космонавта часів незалежної України. Допомагали в організації конференції і юні волонтери, учасники Молодіжного банку ініціатив, що працює при «Фонді громади Березані».

DSC_0079 Розпочався захід фотовиставкою  «Благодійність в об‘єктиві», організованою Українським форумом благодійників під патронатом Національної спілки художників України. Березанці мали змогу побачити  фотороботи провідних фотохудожників України та світу. Багато світлин в номінації «Діти, поранені війною» були присвячені дітям із зони АТО, які постраждали від військового конфлікту. Фото нікого не залишили байдужим. Навіть випадкові перехожі зупинялися і роздивлялися фотографії.DSC_0149

Під час першої частини конференції учасники обговорювали значення діяльності благодійних та громадських організацій для суспільства. Про важливість об‘єднання громадськості задля позитивних змін в Україні наголосила виконуюча обов‘язки директора Українського форуму благодійників Поліна Нюхіна. Благодійні фонди використовують новітні технології у своїй роботі. Зокрема – широко застосовується СМС-благодійність. Коли будь-який українець, відправляючи СМС, автоматично перераховує кошти на благодійність. Хоча й потрібно законодавчо доопрацювати це питання. Велике значення у роботі має прозоре і відкрите звітування благодійних фондів. Багато шкоди благодійникам завдають шахраї, які маскуються під благодійні фонди та користуються довірливістю українців. Через це знижується довіра до благодійних організацій, які працюють чесно і прозоро. Директор Департаменту молодіжної політики DSC_0157 Міністерства молоді та спорту України Ірина Біляєва повідомила присутнім про результати соціологічного дослідження потреб молоді та проекти, які реалізуються Міністерством молоді та спорту. Один з них – обмін молоддю. Міністерство уклало угоди з Польщею та Литвою. Тож молоді українці мають можливість поїхати до цих країн.

Вибудувати зв‘язок з громадкістю неможливо без ІТ-технологій, якісного програмного забезпечення длDSC_0168я роботи інтернет-ресурсів, зазначив у своєму виступі виконавчий директор Ресурсного центру розвитку громадських організацій «ГУРТ» Богдан Маслич, програма інформаційної підтримки якого об‘єднує 200 громадських організацій та благодійних фондів.

– Завдяки ресурсному центру «ГУРТ» з‘явилася наша благодійна організація, – зазначила Алла Новікова. – На їхньому сайті ми побачили оголошення про конкурс «Фонду Братів Кличків», де була можливість виграти один з 12 дитячих майданчиків. Тоді здавалося це нереальним, але ми спробували і виграли. Коли думали об‘єднуватись в громадську організацію, на сайті «ГУРТУ» побачили інформацію про чудовий конкурс «Школи фондів громад» ІСАР «Єднання». І теж взяли в ньому участь і знову виграли. Так що велика подяка Вам за підтримку. 

 DSC_0193Про роботу Міжнародного благодійного фонду «Українська біржа благодійності» розповіла його директор Ірина Гуцал. «Українська біржа благодійності» – це онлайн-платформа для збору коштів на допомогу тим, хто цього потребує. Чимало проектів благодійний фонд реалізує за підтримки телеканалу «СТБ». Абсолютний рекорд – 3 мільйона гривень для порятунку дівчинки, які вдалося зібрати за 5 днів.DSC_0201

Своїм досвідом співпраці з українськими благодійними і громадськими організаціями поділився з присутніми віце-президент громадської організації «Африканська рада в Україні» Ісса Садіо Діалло, який запросив всіх на святкування Днів Африки, що відбудуться 25 травня у Києві. Березанці пам‘ятають Дні африканської культури, які проходили в нашому місті з 5 по 8 жовтня минулого року за сприяння БО «Фонду громади Березані» й Березанської міської ради та Міжнародний день миру, 21 вересня.

 DSC_0203Про платформу розвитку громадянського суспільства «Маркетплейс», яка допомагає громадським та благодійним організаціям налагодити свою роботу, розповіла радник Ініціативного центру сприяння активності та розвитку громадянського почину «Єднання» ІСАР «Єднання» Олена Губар. Певним критерієм успішної діяльності благодійної організації є налагодження ефективного партнерства з громадою, бізнесом і владою, вміння реалізувати проекти та програми. Адже заходи, які проводить організація, мають нести якісні зміни, заважила пані Олена.DSC_0223

Друга частина конференції була присвячена діяльності Фондів громад. Школа фондів громад об‘єднує навколо себе людей, які хочуть змінити свою громаду, зазначила  директор програм «Школи фондів громад» ІСАР «Єднання» Оксана Руда. Як позитивний приклад, пані Оксана назвала діяльність «Фонду громади Березані», який п‘ять років діє в Березані і стрімко розвивається. Фонди громад мають сторічну історію. Такі благодійні організації є в багатьох країнах Європи та США. В Україні вони діють з 2010 року і нині їх налічується 30. Кожна організація може похвалитися своїми успіхами. І таких прикладів, які, справді, надихають, пані Оксана назвала чимало.  18199070_1294127237308289_7535173458561511136_nОбговорювали на конференції й діяльність Молодіжних банків ініціатив, де молоді люди можуть проявити себе, реалізуючи суспільно-корисні проекти. Присутні зійшлися на думці, що МБІ дуже потрібні для виховання громадських лідерів, які можуть якісно змінювати суспільство. Учасники Молодіжного банку ініціатив «Фонду громади Березані» розповіли про свою роботу в МБІ, реалізовані корисні і цікаві проекти. Присутні були приємно подивовані тією кількістю проектів, які МБІ реалізував у Березані. Цікаво було послухати про досвід роботи фондів громад, які діють в інших містах. Цікавим досвідом роботи поділився засновник і голова  Наглядової ради «Фонду громади «Рідня» м. Стрий Львівської областіDSC_0273

Петро Маковський. В місті є кредитна спілка «Вигода» та Стрийська єпархія Української греко-католицької церкви. Благодійна організація сприяє реалізації проектів. Кому виділити кошти – визначають авторитетні експерти з різних куточків України та світу. До благодійності активно долучається і церква. У кожному храмі встановлені скриньки для пожертв на потреби громади. Таким чином за 5 років діяльності фонду вдалося зібрати близько 500 тисяч гривень.   

– Фонди громад роблять важливий внесок у розвиток суспільства, – зазначив Петро Маковський. – Адже ніхто, окрім нас, не зробить наше життя кращим: ні Президент, ні партія.

 DSC_0304Про реалізацію освітніх проектів розповіла Оксана Нечитайло, керівник освітніх програм БФ «Фонд громади Приірпіння». Присутні познайомилися з успішним досвідом роботи Фонду громади міста Херсон «Захист», про який розповів керівник програм  Костянтин Філенко. Фонд реалізував низку успішних проектів. Зокрема, DSC_0316«Безпека донорської крові» – волонтери організували благодійний джаз-вечір, а на виручені 63 тисячі гривень придбали сучасне обладнання для обласної станції переливання крові. Також благодійники зібрали кошти на закупівлю сучасних ліжок та протипролежневих матраців для хоспісу, електричний підйомник в театрі, який дозволяє інвалідам-візочникам безперешкодно відвідувати вистави.

Велику зацікавленість у присутніх викликала розповідь голови правління БО «Фонд громади Березані» Алли Новікової.

– Ми намагаємося об‘єднати громаду задля корисних справ, – зазначила Алла Володимирівна. Фонду громади допомагає міська влада, громадськість місцевий бізнес. Тож спільними зусиллями нам вдається реалізувати проекти.

 DSC_0334Березанці добре обізнані з діяльністю Фонду громади Березані. Це – і капітальний ремонт двох спортзалів в районі Завокзалля та ПАЛу, будівництво пам‘ятника Шевченку, проведення Днів африканської культури, збирання гуманітарної допомоги для української армії, допомоги для хворих березанців та багато інших проектів. Член Наглядової ради фонду Людмила Крамаренко розповіла про діяльність жіночого клубу «Мальва» та про плідну співпрацю ТОВ «Березанська суконна фабрика» з «Фондом громади Березані». Фонд громади разом з Березанською міською організацією Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) реалізують ще один проект – будівництво пам‘ятника героям  АТО та воїнам Афганістану.
DSC_0368

Регіональна конференція стала авторитетним майданчиком для взаємодії та спілкування професіоналів і однодумців, яким не байдужий розвиток сектору благодійності в Україні. Учасники змогли отримати консультації і поради щодо розбудови їх організаційних спроможностей, обмінятися ідеями, дізнатися про нові можливості розвитку та знайти партнерів. Сприяла підвищенню рівня взаємодії між інститутами громадянського суспільства, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, створенню свідомої й успішної України, де громадянське суспільство гарантує гідність, впевненість та довіру поміж громадянами на місцевому та національному рівнях.