4 квітня 2017 року молодь запам’ятає мабуть на все життя, адже вона мала можливість зустрітись з зірковою легендою України – першим космонавтом незалежної України, генерал – майором Збройних Сил, народним депутатом України 4-го скликання, Народним Послом України, Героєм України, Леонідом Костянтиновичем Каденюком; народним депутатом України 3 та 4 скликань (1998-2006), головою правління ГО «Українського молодіжного аерокосмічного об‘єднання «Сузір‘я», Олегом Володимировичем Петровим; почесним головою громадської ради при Київської обласної державній адміністрації Русланом Михайловичем Грінченком, котрі впродовж багатьох років переймаються проблемами виховання молоді.66

Учні загальноосвітніх шкіл та небайдужі до космонавтики люди із захопленням слухали розповідь Леоніда Костянтиновича65 про історію розвитку космонавтики, визначну роль українських учених, інженерів, робітників у здійсненні космічних польотів за часів СРСР і про внесок у дослідження космічного простору сучасної України. Як згадує сам Леонід Каденюк, він вирішив стати космонавтом 12 квітня 1961 року, коли вперше полетіла у космос людина. Космонавт розповів про непростий шлях втілення своєї мрії, ті випробування, які потрібно пройти для того, щоб стати космонавтом, про цікавість професії. Також детально розповів учням про етапи польоту, розкрив його труднощі, і яке фізичне навантаження мав на орбіті. Присутні ставили безліч питань, на які одержували змістовні відповіді. Леонід Костянтинович наголосив, що з освоєння космосу розпочався зовсім новий етап розвитку людства, а на питання небайдужих березанців щодо можливостей відновлення космічного потенціалу України відповів оптимістично: «Дивлячись на вас я впевнений, що знайдуться ті, хто буде підкорювати космос і будувати найпотужніші космічні літальні апарати. Саме серед вас — майбутні Корольови та Гагаріни», – наголосив Леонід Каденюк. Враження від зустрічі та емоції просто переповнювали учасників. Насамкінець, березанці вишукались у чергу, щоб сфотографуватися та взяти автограф у Першого космонавта України, а найактивнішим юним березанцям Леонід Костянтинович вручив настінний календар та фотокартку з автографами.

Особливо теплою була наступна зустріч у вузькому колі за «круглим» столом учасників «Молодіжного банку ініціатив «New Way»» з гостями: Леонідом Каденюком, Олегом Володимировичем Петровим та Русланом Михайловичем Грінченком. Гості розповіли, що їх візит до Березані був не випадковим, йому передувало ознайомлення з конкретними результатами діяльності березанської молоді, зацікавленість їхніми вже реалізованими молодіжними проектами. Відбулась відверта розмова з гостями. Лідери мали змогу подискутувати з першим українським космонавтом, дивуючи присутніх своїм дорослим світоглядом, а також поставити гостям безліч запитань, що стосуються не лише космосу, а й різноманітних проблем, котрі турбують все суспільство, зокрема, як подолати корупцію, що робити, щоб життя в державі стало кращим. Молодь зацікавлено розповідала як про вже реалізовані проекти, так і про свої плани щодо якісних змін рідного міста на краще. Окрім цього, Олег Петров розповів про роботу і завдання громадської організації, запросив молодь долучатись до розвитку космічної галузі в Україні.

 64

Також відбулась робоча зустріч Леоніда Каденюка, Олега Петрова з Березанським міським головою Володимиром Тимченком та головою БО “Фонд громади Березані” Аллою Новіковою, під час якої обговорювалися питання подальшої співпраці щодо реалізації молодіжної політики в нашому місті.

Дякуємо почесному голові громадської ради при КОДА Руслану Грінченку та Березанському міському голові Володимиру Тимченко за сприяння в організації зустрічі.