29-30 травня два члени правління нашої організації  взяли участь у форумі «Стабільність через співробітництво», що проходив у м. Київ. Організатори заходу: Британська Рада, в рамках проекту «Активні громадяни»; ГО «Центр інновацій та сталого міжнародного розвитку»; Координаційний центр переміщених ВНЗ. Мета форуму — активізація співпраці між громадським сектором, бізнесом та органами місцевого самоврядування задля розвитку локальних громад і держави в цілому.

Форум став креативним генератором ідей, який об’єднав близько 250 людей. У заході взяли участь: Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні пані Джудіт Гоф, заступник Міністра молоді та спорту Олександр Ярема, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак, Уповноважена уряду у справах людей з інвалідністю Раїса Панасюк, народні депутати, ЗМІ.

Під час заходу було презентовано досягнення спільноти «Активних громадян», проведено виступи та семінари  із залученням представників міжнародних та українських експертів з питань соціального підприємництва, креативних громад, відкритих просторів, питань безпеки…

 Надзвичайну увагу та зацікавлення учасників на  форумі викликали презентації представників фондів громад України, які були об’єднані єдиною темою: «Фонд громади: як об’єднати зусилля для розвитку  громади»:

  • Фонд громади – що це таке та як це працює: український та міжнародний контекст (Оксана Руда, директор Програми «Школа фондів громад», м. Київ)
  • Як об’єднати молодь для розвитку громади через створення Молодіжного Банку Ініціатив» (Тетяна Ковальчук, керівник МБІ, м.Березань, Київська обл.)
  • Врядування і принципи роботи фонду громади: досвід роботи «Подільської громади» (Олена Данілова, голова Правління «Подільської громади», м. Вінниця)
  • Чи можна знайти ресурси в громаді і як це зробити? (Олександра Мартиненко, директор Громадського фонду «Суми», м. Суми)
  • Як залучити громаду до конкурсу проектів: грантмейкінг у фонді громади (Святослав Сурма, керівник програм Фонду громад «Рідня», м. Стрий, Львівська обл.)
  • Чи можна створити успішний фонд громади у малому селі? (Василь Джурабаєв, Голова Правління Асоціації «Відродження Грицева», с. Гриців, Хмельницька обл.)
  • Як за 1 рік зробити громаду активною? (Анна Оксаніченко, Директор ГО «Альянс добрих справ», м. Васильків, Київська обл.).

Сьогодні є актуальним питання побудови міжсекторного партнерства в місцевих громадах. Це дуже відповідальний і складний процес. Ознайомлення з прикладами успішного досвіду партнерства, живе спілкування і взаємодії з представниками влади під час Форуму дає впевненість, що наша країна буде змінюватись на краще і взаєморозуміння та спільна  відповідальність за життя українського народу принесуть розбудову та процвітання в громадах.