16 березня у березанському музеї було багатолюдно. Березанці прийшли привітати Галину Рих з 95-річним ювілеєм та врученням Сертифікату Національного реєстру рекордів – «Директор музею найповажнішого віку».42 43

Галина Лаврентіївна – почесний житель міста Березань, заслужений працівник культури України, засновниця, берегиня і душа історико-краєзнавчого музею Березані. Чверть віку вона збирала і упорядковувала Березанський міський народний краєзнавчий музей, який сама і створила. Вона почала збирати старожитності Березані ще у 1968 році, коли працювала сільською вчителькою історії в школі. Спочатку все зібране пані Галина складала у себе вдома, а потім допоміг директор школи – виділив кімнату. Нині музей нараховує 6 тисяч експонатів і має чимало цікавих артефактів в експозиції.

Один із них пов’язаний із відомим віршом Тараса Шевченка “Розрита могила”, написаним 9 жовтня 1843 року саме в Березані. Поштовхом до написання цього вірша стали розкопки археологічних пам’яток, зокрема могил, проведення яких в 30-40-х роках пожвавилось в Україні. Поет, як і інші українські письменники, вважав могили пам’ятками епохи козаччини, чіпати які неприпустимо.

Враховуючи, що твір «Розрита могила» був заборонений і в царській Росії, і в Радянському Союзі, ніхто із дослідників життя і творчості Кобзаря навіть не намагався знайти місце знищеного козацького кургану біля Березані.

Можливо, ми нічого не знали б про нього і донині, якби не кмітливість пані Галини і неабияка наполегливість. Вона почала розпитувати старожилів і очевидців про «Розриту могилу» і знайшла серед сільських патріархів людину, яка навіть вказала місце могили у полях за Березанню – між лісосмугою і залізницею.

Також, завдячуючи Галині Лаврентіївні, були встановлені прізвища березанців, померлих від голоду в 1932-1933 роках. Пошуковою роботою директорка музейного закладу почала займатися ще на початку 90-х років. Результатом цієї роботи стала міська Книга пам’яті, яка сьогодні зберігається в музеї.

Важко навіть осягнути все те, що зробила Галина Рих для березанців створивши краєзнавчий музей, заради якого живе і працює. Члени БО «Фонд громади Березані» бажають здоров’я, достатку  ювіляру і безмежно вдячні за збереження культурної спадщини Березані. Голова правління Фонду – Алла Новікова вручила  подяку та квіти Галині Лаврентіївна від громади Березані.

За матеріалами Українського репортера: http://ukrreporter.com.ua/culture/dyrektortsi-berezanskogo-krayeznavchogo-muzeyu-vypovnylosya-95.html